Niezwykle pozytywnym elementem dnia dzisiejszego było
odebranie maila, z którego wyczytałam o nominacji do konkursu Liebster Award.
Nominację otrzymałam od Moniki, która prowadzi bloga RealRecipes Cooking
Jedyne co mogę powiedzieć to to, iż naprawdę się nie
spodziewałam, że ktoś może docenić w ten sposób moją małą-wielką pasję, więc
jestem naprawdę zaskoczona i bardzo, bardzo dziękuję.
Daje mi to wielką motywację i "kopa" do dalszych
kuchennych działań oraz poszukiwań, a nawet eksperymentów, a ponadto sprawia
wielką radość. Dziękuję! ;)
W rozwinięciu znajduje się kilka słów o konkursie, jego
zasadach oraz moje pytania i odpowiedzi na konkursowe pytania ;)
Kilka słów o konkursie:
,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego
blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla
blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich
rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań
otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób
(informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga,
który Cię nominował.”
Odpowiedzi na pytania od Moniki:
1. Pierwsze wspomnienie kulinarne… ?
Zdecydowanie uczęszczanie na "Zajęcia gotowania"
do Domu Kultury, kiedy byłam w Szkole Podstawowej i które wspominam bardzo miło
;)
2. Największa porażka w kuchni… ?
Myślę, myślę i nic. Nic co bym pamiętała na zamierzchłe
czasy ;) Ale ostatnio piekąc beze wyłączyłam ją, kiedy była jeszcze surowa w
środku. Na szczęście szybko się zorientowałam i udało mi się uratować całą
sytuacje, która jednak zafundowała mi tyyyyyyyle nerwów i stresu.
3. Pierwsze danie jakie zrobiliście… ?
Niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Pewnie
jakieś ciasto pod pilną kontrolą mamy i ciągłym pytaniem "A jak...?"
;)
4. Ulubiona zupa… ?
Uwielbiam Zupę Jabłkową z grzankami mojej
mamy ♥
Ale czy ulubiona? nie jestem pewna. Jest tak wiele pysznych
zup, a mając mamę z tak wspaniałym talentem do gotowania, aż zabrakło by mi
miejsca na wymienienie ich wszystkich.
5. Odważylibyście się zjeść szarańczę/mrówki/inne
„robaczki”… ?
Prawdopodobnie nie, wolę zostawić dla tych odważniejszych, aby mieli więcej ;)
6. Danie, które najbardziej zapadło Wam w pamięci… ?
Od kiedy na jednej z imprez biznesowych mojej mamy, jeszcze jako
dziecko spróbowałam pieczonych/smażonych/grillowanych (nie
pamiętam:)) pieczarek, ich smak i wygląd pamiętam do dziś. Dziś pewnie ilość
oleju, która się w nich znajdowała zdecydowanie by mnie od nich
odepchnęła ale wtedy strasznie mi one smakowały i utkwiły w mojej pamięci do
dziś.
7. Kogo lubicie najbardziej ze świata kulinarnego
show-bizu… ?
Szczerze powiem, że się nim nie interesuje. Czasem oglądam
programy kulinarne, doceniam talent i prace tych osób ale to za mało by mieć
faworyta.
8. Najbardziej lubicie w kuchni… ?
Ład, przestrzeń do pracy i porządek. A zaraz potem powinna być
dobrze wyposażona w kuchenne przyrządy oraz zapas produktów z różnych
zakątków świata. I mogłabym w niej zniknąć ;)
9. Co najbardziej lubicie jeść… ?
Pytanie łatwe lecz wyczerpujące, ponieważ odpowiedź na nie mogłabym kontynuować
i kontynuować ;) Uwielbiam bardzo ostre dania orientalne, które są w mojej
rodzinie dosyć częstym gościem ze względu na pochodzenie części jej członków.
Kocham kuchnie Włoską - pizzę, makarony, wszystko!, wszelakie desery, ciasta i
słodkości oraz z pozoru banalne warzywa i owoce, z których tak łatwo czerpać
przyjemność jedzenia. Trudno mi wybrać, a nawet
wypisać wszystkie moje "smaki" więc odpowiedź NIE jest
pełna ani wyczerpująca ;)
10. Dieta czy ćwiczenia… ? :->
Zdecydowanie jedno i drugie, najlepsze rozwiązanie ;)
11. Przepisy z Internetu czy z książki kucharskiej… ?
Z internetu łatwiej i szybciej, to chyba wiemy wszyscy, lecz czasem przyjemnie
jest zagłębić się i poszperać w starych, zakurzonych książkach
kucharskich i znaleźć ciekawe przepisy, o których dawno zapomnieliśmy. Jeśli
chodzi o książki kucharskie wydawane teraz - często zawierają
fajne i inspirujące przepisy, jednak większość z nich znajduje się już w sieci,
dlatego na co dzień wybieram internet ;)
Nominowane przeze mnie blogi:
(kolejność przypadkowa ;))
A oto moje pytania:
1. Kto jest Twoim "Kuchennym
Autorytetem"/inspiracją?
2. Czy od kiedy zacząłeś/zaczęłaś rozwijać swoją
pasję gotowania zmieniły się Twoje nawyki żywieniowe?
3. Moje ulubione przyprawy to... ?
4. Mój największy kuchenny eksperyment to... ?
5. Jak wyobrażasz sobie swoją wymarzoną
kuchnie??
6. Czy i jak zwracasz uwagę na jakość oraz
pochodzenie wykorzystywanych przez Ciebie produktów?
7. Jakie produkty wykorzystujesz w kuchni
najczęściej?
8. Jakie jedzenie lubiłeś/lubiłaś najbardziej
jako dziecko, a jakie teraz? (określone dania/kuchnia z
określonego zakątka świata)
9. Co najbardziej lubisz przyrządzać?
10. Danie, które najbardziej zapadło mi w pamięć
to...
11. Czym jest dla Ciebie gotowanie?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za nominację do konkursu, a
nominowanych blogerów zapraszam do wspólnej zabawy!
Wow! Dziękuję pięknie!:))) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUch też bym robaków nie zjadła - a fee!
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za nominacje i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńdzięki :) niebawem napiszę coś o sobie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyróżnienie :) Ale ponieważ już propagowałem ze swojej strony Liebstera to pozwolę sobie odpowiedzieć w komentarzu :)
OdpowiedzUsuń1. Kto jest Twoim "Kuchennym Autorytetem"/inspiracją?
Całe mnóstwo osób :) Uwielbiam Gordona Ramsaya za wiedzę i perfekcję, Hestona Blumenthala za dociekliwość i szukanie najlepszych smaków, Davida Lebovitza za perfekcyjne wyczucie smaku, Karola Okrasę i Adama Chrząstowskiego za nowoczesną kuchnię polską, Roberta Makłowicza za pasje i wiedzę historyczną... itd :)
2. Czy od kiedy zacząłeś/zaczęłaś rozwijać swoją pasję gotowania zmieniły się Twoje nawyki żywieniowe?
Jasne że tak, jem lepiej i bardziej świadomie, minus taki że co pójde gdzieś zjeść to przeszkadzają mi braki na które wcześniej nie zwróciłbym uwagi
3. Moje ulubione przyprawy to... ?
Chili :D Rozmaryn, bazylia to najczęściej używane
4. Mój największy kuchenny eksperyment to... ?
Wszystko co robię :D Wiekszość produkcji to nowe nieznane wcześniej smaki
5. Jak wyobrażasz sobie swoją wymarzoną kuchnie??
Dużo blatu, idealnie wyspa, i zastęp pomywaczy na praktykach :D
6. Czy i jak zwracasz uwagę na jakość oraz pochodzenie wykorzystywanych przez Ciebie produktów?
Jasne :) Głównie na świeżość i kiedy się da to kupowane u lokalnych producentów ale bez popadania w paranoję ;)
7. Jakie produkty wykorzystujesz w kuchni najczęściej?
Na pewno makaron, boczek, rukolę, sery i WINO - to ostatnie dość zgubne bo kieliszek do potrawy a reszty nie wyrzucę
8. Jakie jedzenie lubiłeś/lubiłaś najbardziej jako dziecko, a jakie teraz? (określone dania/kuchnia z określonego zakątka świata)
Dawniej to kuchnię polską z owsianka jako daniem głównym a obecnie włoską, lubię też węgierską i meksykańską ze względu na pikantność
9. Co najbardziej lubisz przyrządzać?
Pasta ;) A poza tym nieznane mi wcześniej rzeczy lub te które udało mi się skosztować i chcę odtworzyć smak sam
10. Danie, które najbardziej zapadło mi w pamięć to...
Pierwszy prawdziwy gyros
11. Czym jest dla Ciebie gotowanie?
To już jest pytanie prawie o sens życia ;) No jakbym miał szczerze napisać to wyjdę na obżartucha
Dzięki wielkie za odpowiedź ;)
Usuń