środa, 27 marca 2013

Bułeczki graham z orkiszem

Polecam wszystkim nie-leniuchom zrobienie na święta własnego pieczywa ;) Ich mięciutki i pyszny środek otoczony jest delikatną, chrupiącą skórką z dodatkiem różnych nasion. Ponadto sam ich zapach jest wyjątkowo kuszący ;) 
Składniki (na 9 bułek): 

Mieszanka chlebowa "Bułka graham z orkiszem" (500 g)
Suche drożdże ( 1 opakowanie - 7 g) 
Cukier trzcinowy ( 1 łyżeczka - ok. 5 g)
Ciepła woda (360 ml)
Dodatki według uznania (czarnuszka, kminek, zioła, mak, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni)

Mieszankę chlebową wsypać do miski, dodać drożdże, cukier oraz wodę. Ciasto wyrabiać na jednolita masę, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bułeczek i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki smarujemy wodą, posypujemy wybranymi dodatkami i pieczemy w temperaturze 210 stopni C przez około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy 30-40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 






1 komentarz :

Printfriendly