Strony

środa, 11 lutego 2015

Muffiny czekoladowe na maślance


Puszyste, wręcz lekkie muffinki czekoladowe z aromatyczną bitą śmietaną. Przygotowanie muffinek jest bardzo proste, wręcz banalne. Dodanie maślanki było strzałem w dziesiątkę. Babeczki są wilgotne w środku, nie zapychające, delikatne.
Zarówno ciasto, jak i kremówka zostały wzbogacone albo o skórkę pomarańczową, lub o aromat, dzięki czemu mają przyjemny, lekko wyczuwalny posmak pomarańczowy. Możecie go naturalnie zastąpić jakimkolwiek tylko chcecie.  Polecam.


Składniki – około 30 muffinek 
225 g mąki pszennej 
225 g mąki krupczatki 
225 g cukru  
750 ml maślanki 
70 ml mleka
150 ml oleju 
8 łyżek kakao 
3 jajka
2 łyżeczki sody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
skórka otarta z 2 pomarańczy 
Dekoracja: 
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 opakowanie cukru waniliowego 
cukier puder do smaku 
łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku  - opcjonalnie 




Piekarnik nagrzewamy do 180*C

 Osobno, dokładnie mieszamy składniki suche i płynne. 
Suche składniki przesiewamy przez sitko, a mokre mieszamy trzepaczką - bez białek, które w oddzielnej misce ubijamy na sztywna pianę.


Mokre składniki – z wyjątkiem ubitych białek dodajemy do suchych i miksujemy do powstania jednolitego ciasta bez grudek. Na koniec dodajemy ubitą pianę, mieszamy łopatką lub na wolnych obrotach miksera.


Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut bez termo obiegu w 180*C.

Kremówkę ubijamy na sztywną masę, na koniec dodając cukier oraz aromat.
Jeśli chcecie by krem na babeczkach wytrzymał kilka godzin poza lodówką proponuje dodatek rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku żelatyny - jednakże przestudzonej, by w zimnym kremie nie zrobiły się grudki.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki,
Dekorujemy przed podaniem, przy pomocy szprycy.





Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

6 komentarzy:

  1. Super babeczki, takie równiutkie, wręcz idealne się wydają. I piękna patera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, uwielbiam muffiny wszelakie!
    Za praktycznosc i uniwersalnosc...
    A Twoje rzeczywiscie odswietne!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe muffiny! *.*
    Muszą nieziemsko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle fotogeniczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń