Strony

środa, 4 lutego 2015

Lekkie proteinowe Tiramisu z jabłkami - KFD Protein Dessert


Pyszny i jednocześnie pożywny deser – takie są chyba najlepsze, bo bez wyrzutów sumienia. Przedstawiam Wam po raz pierwszy produkt marki KFD – Kazeina Micelarna o smaku Tiramisu. 

Białko deserowe KFD to czysta kazeina micelarna - najważniejsze białko mleka. Ułatwia naszemu przewodowi pokarmowemu wchłanianie białka, ponadto ma kluczową rolę jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi. Charakteryzuje ją równomierne uwalnianie aminokwasów- mogą krążyć w krwiobiegu nawet do 12 godzin po zjedzeniu, dzięki czemu produkt można stosować o każdej porze dnia.
KFD Protein Dessert ma doskonały budyniowy smak oraz charakteryzuje się gęstą konsystencją dzięki czemu może być spożywany jako shake, deser lub samoistne danie np. Kolacja.
Ponadto produkt ten jest niskokaloryczny, a syci na długi czas. Stosując do wieczorem wspomagacie regeneracje mięśni po treningu. By ją przyjmować nie musicie trenować siłowo 24h/dobę. Po proteinach nie rosną od razu mięśnie kulturysty, za to mięśnie mogą stać się jędrne i dobrze odżywione. Jestem również przekonana, że produkt posmakuje nie tylko osobom ćwiczącym.
Deser występuje w szerokiej gamie smakowej,  więcej informacji znajdziecie TUTAJ lub na stronie sklepu TUTAJ


Wracając do przepisu, proponuje lekki deser tiramisu z dodatkiem prażonych jabłek oraz kruszonych ciasteczek. Ciacha możecie upiec sami, bądź użyć kupnych, owsianych lub innych. Deser jest kremowy i bardzo aromatyczny, polecam.




Składniki  -  6 porcji
½ kg jabłek
2 łyżki rodzynek – opcjonalnie
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 
słodzik- opcjonalnie, do smaku
¾ łyżeczki cynamonu 
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki przyprawy korzennej

250 g ciastek 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżka kakao – słodkiego lub prawdziwego
2 miarki deseru KFD + 300 ml zimnego mleka 
350 g serka homogenizowanego lekkiego – naturalnego lub waniliowego 
słodzik – opcjonalnie, do smaku 
kawa do posypania




Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy na dno trochę wody, wrzucamy jabłka, ekstrakt waniliowy, przyprawy i rodzynki. Gotujemy około 8 minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, a woda odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Deser KFD przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu z użyciem zimnego mleka. Kiedy powstanie gęsty krem dokładamy serek homogenizowany i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wkładamy do lodówki.

Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki. Mieszamy z łyżką kawy oraz kakao. 

Na dno naszych naczyń rozkładamy równomiernie połowę ciasteczek. Następnie równomiernie rozkładamy połowę jabłek i przygotowany krem. Czynność powtarzamy raz jeszcze – warstwa ciasteczek, jabłka, krem.



Desery wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem posypujemy odrobiną kawy. 



Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze: