Przepisów na owsianki jest niezliczona ilość, lecz czasem warto wrócić do klasycznych, najprostszych wersji. Owsianka gotowana na mleku, ze słodkim waniliowym aromatem, podana z ulubionymi owocami i prażonymi migdałami - obłęd.
I wcale nie czekajcie na sezon owocowy, zamrożone owoce w minutę, dwie rozpuszczając się dają pyszny sos, polecam.
Składniki - 1 porcja
6 łyżek płatków owsianych
50 ml wody
200 ml mleka
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ew. olejku
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ew. olejku
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka miodu
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu, imbiru
Do podania:
ulubione owoce
prażone płatki migdałów
ulubione owoce
prażone płatki migdałów
Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy na małym ogniu.
Twoja owsianka wygląda obłędnie! jest ich niezliczona ilość i mnóstwo pomysłów na wykonanie, co też oznacza, że każda z nich jest po prostu wyjątkowa - najlepsze śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńjakie piękne kolory! aż chce się ją jeść! :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Bardzo apetycznie, bardzo kolorowo, na pewno bardzo smacznie! U mnie dzisiaj też była owsianka, z suszoną śliwką, smaczna, ale nie tak barwna jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńMmm ale apetycznie wygląda ! Ja jednak chyba nigdy nie przekonam się do owsianki:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na przepis na kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki i cukru:)
pycha takie owsianki lubię:)
OdpowiedzUsuńowsianka pod taką postacią to rarytas :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam owsianki :)
OdpowiedzUsuń