W moim domu każdy jest fanem małych słodkości na raz, jak i przekąsek na słono. Hitem są paszteciki mamy z ciasta drożdżowego lub półkruchego, lecz co jakiś czas wprowadzam nowe propozycje.
Bułeczki z tego przepisu przypadną do gustu fanom pomidorów, szczególnie suszonych. Osobiście używam tych bez zalewy, po uprzednim namoczeniu w wodzie, lecz te ze słoika również się nadają.
Dodajcie swoje ulubione zioła, oprócz niezwykłego aromatu są puszyste i pyszne. Będą świetną przekąską, przystawką dla gości, dodatkiem do sałatki czy drugim śniadaniem, polecam.
Składniki - 8-9 małych bułek
200 ml śmietany (20% tłuszczu)*
20 g masła*
1 łyżka cukru
250 g mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Pachnące zioła (oregano, rozmaryn, tymianek) – najlepiej świeże
Suszone pomidory – słoiczek lub spora garść bez zalewy
1 opakowanie sera feta
kawałek sera żółtego – u mnie cheddar
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz do smaku
*/ w temperaturze pokojowej
Jeśli używamy pomidorów bez zalewy, poprzedniego dnia zalewamy je wodą i odstawiamy do namoczenia.
Masło z cukrem ucieramy na gładką masę – np. łyżeczką w kubku. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Około połowę mąki (lub ciut więcej) przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy kremową masę i zagniatamy miękkie ciasto, które może się lekko kleić do rąk.
Posypujemy lekko mąką i staramy się rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto dzielimy na długie paski – 8/9 sztuk i każdy z nich zawijamy wokół obsypanego mąką kubka (do połowy wysokości) na kształt koszyczka. Z jednej strony sklejamy boki na spód.
W środek wkładamy kawałek sera feta i odsączone pomidory. Posypujemy drobniutko posiekanym czosnkiem, następnie startym serem żółtym i ziołami.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut na złoty kolor.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńJak angielskie scones , ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuń