Bardzo smaczne ciasto we sporą dawką cynamonu, imbiru i kardamonu oraz miękkich, karmelizowanych kumkwatów. Idealnie pasuje do herbaty z plasterkiem pomarańczy.
Owoce mają niewielkie rozmiary, ale bardzo przyjemny smak, a przyprawy rozgrzewają zimną atmosferę, polecam.
Składniki – blaszka 22 x 22 cm
12 sztuk kumkwatu
35 g miodu
15 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Ciasto:
175 g mąki
15 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
1 szczypta soli
2 jajka
35 ml mleka
125 g miękkiego masła
cukier perłowy do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blaszkę wykładamy pergaminem.
Kumkwat sparzamy w gorącej wodzie i myjemy ostrą stroną gąbki. Osuszamy, odcinamy końce, dzielimy na pół, usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kostkę.
W małym rondelku mieszamy miód z cukru, przyprawami i pokrojonym kumkwatem. Dusimy na średnim ogniu do miękkości owoców, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i dodajemy masło.
Ubijamy jajka z cukrem, a następnie wlewamy mleko. Płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy dokładnie całość kilka minut.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i posypujemy cukrem perłowym.
Pieczemy w 180*C około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Coś nowego, ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że z tymi owocami jeszcze się nie zapoznałam, ale chyba trzeba będzie nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńWszystko byłoby fajnie, ale nie przepadam za cynamonem ;/
OdpowiedzUsuń