Strony

niedziela, 18 stycznia 2015

Ciasto z kumkwatem


Bardzo smaczne ciasto we sporą dawką cynamonu, imbiru i kardamonu oraz miękkich, karmelizowanych kumkwatów. Idealnie pasuje do herbaty z plasterkiem pomarańczy. 
Owoce mają niewielkie rozmiary, ale bardzo przyjemny smak, a przyprawy rozgrzewają zimną atmosferę, polecam. 



Składniki – blaszka 22 x 22 cm
12 sztuk kumkwatu  
35 g miodu
15 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Ciasto:
175 g mąki
15 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
1 szczypta soli
2 jajka
35 ml mleka
125 g miękkiego masła 
cukier perłowy do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Blaszkę wykładamy pergaminem. 

Kumkwat sparzamy w gorącej wodzie i myjemy ostrą stroną gąbki. Osuszamy, odcinamy końce, dzielimy na pół, usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kostkę. 
W małym rondelku mieszamy miód z cukru, przyprawami i pokrojonym kumkwatem. Dusimy na średnim ogniu do miękkości owoców, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. 

W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i dodajemy masło. 
Ubijamy jajka z cukrem, a następnie wlewamy mleko. Płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy dokładnie całość kilka minut. 

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i posypujemy cukrem perłowym. 

Pieczemy w 180*C około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.




Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Przyznam się, że z tymi owocami jeszcze się nie zapoznałam, ale chyba trzeba będzie nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko byłoby fajnie, ale nie przepadam za cynamonem ;/

    OdpowiedzUsuń