wtorek, 16 grudnia 2014

Linzer Cookies


Znane i lubiane ciasteczka z okienkiem z dodatkiem domowej konfitury.  To mała wersja słynnego austriackiego deseru. Ponadto są niezwykle aromatyczne od migdałów, chrupkie i delikatne, polecam. 



Składniki:
110 g mielonych migdałów 
110 g miękkiego masła 
110 g cukru 
1 jajko 
230 g mąki 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu waniliowego
2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny i pomarańczy
cukier puder do posypania 
około 70 g domowej konfitury 



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy chwilę na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, zmielone migdały, wanilię i otartą skórkę. Zagniatamy ciasto – ręcznie lub hakiem miksera, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. 
Blachę wykładamy pergaminem.

Blat roboczy lekko posypujemy mąką, a na nim rozwałkowujemy cienko ciasto. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 190*C przez około 9 minut. Przekładamy na kratkę do ostygnięcia. 

Na  całym ciasteczku umieszczamy pół łyżeczki dżemu i przykładamy do niego drugą część. 
Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy do odpoczęcia. 




Słodki Prezent Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

8 komentarzy :

  1. Śliczne ciasteczka i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też planuję je upiec, ale niestety nie z domową konfiturą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, teraz jest tak bogaty wybór w sklepach, że nie ma się czym martwić, z pewnością będą pyszne ;)

      Usuń
  3. Ja też dzisiaj się wyżywałam piekąc ciasteczka hiszpańskie, wkrótce będą na blogu. Uwielbiam takie kruchości z konfiturą.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.... pysznosdziekuje za udzial w akcji)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam już w tym roku nie piec więcej ciasteczek, ale jednak się skuszę na ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post został dodany zaraz po publikacji na blogu

      Usuń

Printfriendly