Znane i lubiane ciasteczka z okienkiem z dodatkiem domowej konfitury. To mała wersja słynnego austriackiego deseru. Ponadto są niezwykle aromatyczne od migdałów, chrupkie i delikatne, polecam.
Składniki:
110 g mielonych migdałów
110 g miękkiego masła
110 g cukru
1 jajko
230 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu waniliowego
2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny i pomarańczy
cukier puder do posypania
około 70 g domowej konfitury
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy chwilę na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, zmielone migdały, wanilię i otartą skórkę. Zagniatamy ciasto – ręcznie lub hakiem miksera, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
Blachę wykładamy pergaminem.
Blat roboczy lekko posypujemy mąką, a na nim rozwałkowujemy cienko ciasto. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 190*C przez około 9 minut. Przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Na całym ciasteczku umieszczamy pół łyżeczki dżemu i przykładamy do niego drugą część.
Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy do odpoczęcia.
Śliczne ciasteczka i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTeż planuję je upiec, ale niestety nie z domową konfiturą
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi, teraz jest tak bogaty wybór w sklepach, że nie ma się czym martwić, z pewnością będą pyszne ;)
UsuńJa też dzisiaj się wyżywałam piekąc ciasteczka hiszpańskie, wkrótce będą na blogu. Uwielbiam takie kruchości z konfiturą.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm.... pysznosdziekuje za udzial w akcji)
OdpowiedzUsuńMiałam już w tym roku nie piec więcej ciasteczek, ale jednak się skuszę na ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńPost został dodany zaraz po publikacji na blogu
Usuń