Jeśli jesteście fanami bananów oraz kajmaku jest to zdecydowanie ciasto dla Was.
Muszę odważnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam.
Postanowiłam jednak przyrządzić zdrowszą, od wszystkim nam znanej klasycznej wersji.
Spód wykonałam z przepisu na zdrowy chleb bananowy. Ciasto nie zawiera tłuszczu, ani cukru i na pewno nie ujmuje mu to smaku. Warstwa słodkich bananów w brandy oraz kajmaku idealnie równoważy się z lekko kwaśną kremówką. Ponadto jest dziecinnie łatwe i szybkie w wykonaniu, polecam.
Muszę odważnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam.
Postanowiłam jednak przyrządzić zdrowszą, od wszystkim nam znanej klasycznej wersji.
Spód wykonałam z przepisu na zdrowy chleb bananowy. Ciasto nie zawiera tłuszczu, ani cukru i na pewno nie ujmuje mu to smaku. Warstwa słodkich bananów w brandy oraz kajmaku idealnie równoważy się z lekko kwaśną kremówką. Ponadto jest dziecinnie łatwe i szybkie w wykonaniu, polecam.
Składniki – duża tortownica
2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki brązowego cukru lub 10 tabletek słodziku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki cynamonu
100 ml mleka
50 ml Brandy
Dodatkowo:
350 g śmietany 30% (użyłam President)
2 łyżki cukru pudru lub 5 tabletek słodziku(zgniecionych) - opcjonalnie
1 duża puszka kajmaku
3 banany
sok z ½ małej cytryny
50 ml Brandy
1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Płatki owsiane wrzucamy
do blendera i miksujemy około 1-2 minuty, aż będą przypominać mąkę. Zależnie od Waszego blendera, możliwe,
że będziecie musieli zatrzymasz urządzenie i zamieszać płatki, by upewnić się,
że wszystkie płatki zostały zmiksowane.
2 szklanki mąki owsianej
umieszczamy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, słodzik, sodę i
sól.
W oddzielnej dużej
misce, dokładnie rozgniatamy banany na puree i dodajemy ekstrakt. Mieszamy
chwilę, aż konsystencja będzie gładka i kremowa.
Partiami dodajemy do
mąkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy
mleko oraz alkohol, ponownie miksujemy.
Ciasto wlewamy do
przygotowanej blaszki i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego
patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na ostudzony blat wykładamy masę kajmakową i równo rozsmarowujemy.
Banany kroimy w plasterki i dusimy chwilę w alkoholu oraz soku z cytryny – aż zaczną
mięknąć.
Lekko przestudzone rozkładamy równo na masie kajmakowej.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę, na końcu dodając słodzik jeśli używamy. Rozkładamy na warstwę z bananów – u mnie przy pomocy szprycy.
Lekko posypujemy cynamonem i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki do
stężenia.
Smacznego.
na mące owsianej? to moja ulubiona jeśli chodzi o wszelkie wypieki i śniadania :) jak widzę tak smaczne, słodkie ciacho z bananami z jej udziałem od razu nabieram ochoty by się za nie zabrać - jest świetne!
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl z ta maka owsiana!
OdpowiedzUsuńUwielbiam banoffee! A wersja leciutko zdrowsza? Zawsze mile widziana!
:)
Jest mi niezmiernie milo, ze bierzesz udzial w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ciacha z brandy i bananami jeszcze nie jadłam, ale przyznam szczerze - wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
świetny pomysł, wygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ;)
OdpowiedzUsuń