Strony

czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka snickers'owa


Wilgotna i ciężka babka, ze wspaniałym i głębokim smakiem czekoladowym. Nie jest za słodka, a w połączeniu ze polewą snickers’ową stanowi pyszny deser, idealny nie tylko na Wielkanoc.



Składniki-  średnica 25 cm
1 i ¼ szklanki zaparzonej kawy (315 ml)
¾ szklanki prawdziwego kakao w proszku 
1,5 szklanki cukru 
1 łyżeczka soli 
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka + 1 żółtko
1 i ¼ szklanki maślanki 
1 szklanka oleju 
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej 

Polewa:

180 g  gorzkiej czekolady
170 g masła
1,5 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
½ szklanki śmietany w temperaturze pokojowej
¼ szklanki zaparzonej kawy, ostudzonej
4 batony typu snickers




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę smarujemy tłuszczem. 

Kawę oraz kakao umieszczamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia , stale mieszając. Odstawiamy z ognia do przestudzenia. 

Przy pomocy miksera na małej prędkości mieszamy w misce cukier, sól, proszek do pieczenia , jajka (razem z dodatkowym żółtkiem) . 
Dodajemy maślankę , olej i ekstrakt waniliowy.  
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość na średnich obrotach przez około 2 minuty. 
Wlewamy ostudzoną kawę z kakao i dokładnie łączymy składniki.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180* przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. 
Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15 minut.



Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.  
W garnku rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy do czekolady. 
Dodajemy  1 szklankę cukru pudru i miksujemy do połączenia składników. 
Dodajemy śmietanę oraz resztę cukru, ponownie miksujemy.
Wlewamy kawę i miksujemy na błyszczącą masę. 
Batoniki kroimy na drobne kawałki i dodajemy je do polewy, zostawiając część do posypania. 

Polewę rozprowadzamy na upieczonej babce, posypujemy resztą batoników i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego.





Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

9 komentarzy:

  1. pyszna bomba smakowo kaloryczna! wow!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajowa ta babka, inna niż wszystkie. Z polotem i to czekoladowym hihi :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna, zakochałam się, absolutnie przepadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity artykuł :). Polecamy do tego smakołyka zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. o wow....i weź tu człowieku się zdrowo odżywiaj ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciii nikt nie widzi;) A tak na prawdę to zupełnie rozumiem. Od dawna zmieniłam zupełnie swoje nawyki żywieniowe i na co dzień wcale mnie większość takich słodkości nie kusi, ale czasem się zdarza. A poza tym ciężko w domu robić pod każdego inne dania na święta. Pozdrawiam;)

      Usuń
  6. W zasadzie nie piekę bab, bo mój Mąż za nimi nie przepada, ale sądzę, że taką jak bym zrobiła to wciągnąłby ze smakiem. Jest naprawdę zachęcająca. Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń