Wilgotna i ciężka babka, ze wspaniałym i głębokim smakiem czekoladowym. Nie jest za słodka, a w połączeniu ze polewą snickers’ową stanowi pyszny deser, idealny nie tylko na Wielkanoc.
Składniki- średnica 25 cm
1 i ¼ szklanki zaparzonej kawy (315 ml)
¾ szklanki prawdziwego kakao w proszku
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka + 1 żółtko
1 i ¼ szklanki maślanki
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej
Polewa:
180 g gorzkiej czekolady
170 g masła
1,5 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
½ szklanki śmietany w temperaturze pokojowej
¼ szklanki zaparzonej kawy, ostudzonej
4 batony typu snickers
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę smarujemy tłuszczem.
Kawę oraz kakao umieszczamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia , stale
mieszając. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.
Przy pomocy miksera na małej prędkości mieszamy w misce cukier, sól, proszek do
pieczenia , jajka (razem z dodatkowym żółtkiem) .
Dodajemy maślankę , olej i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość na średnich obrotach przez około 2
minuty.
Wlewamy ostudzoną kawę z kakao i dokładnie łączymy składniki.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w
temperaturze 180* przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15
minut.
W garnku rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy do czekolady.
Dodajemy 1 szklankę cukru pudru i
miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy śmietanę oraz resztę cukru, ponownie miksujemy.
Wlewamy kawę i miksujemy na błyszczącą masę.
Batoniki kroimy na drobne kawałki i dodajemy je do polewy, zostawiając część do
posypania.
Polewę rozprowadzamy na upieczonej babce, posypujemy resztą batoników i
odstawiamy do zastygnięcia.
oo mamoo *.*
OdpowiedzUsuńpyszna bomba smakowo kaloryczna! wow!
OdpowiedzUsuńA co tam, święta mamy;)
UsuńFajowa ta babka, inna niż wszystkie. Z polotem i to czekoladowym hihi :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Genialna, zakochałam się, absolutnie przepadłam
OdpowiedzUsuńSmakowity artykuł :). Polecamy do tego smakołyka zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl
OdpowiedzUsuńo wow....i weź tu człowieku się zdrowo odżywiaj ;-)
OdpowiedzUsuńCiii nikt nie widzi;) A tak na prawdę to zupełnie rozumiem. Od dawna zmieniłam zupełnie swoje nawyki żywieniowe i na co dzień wcale mnie większość takich słodkości nie kusi, ale czasem się zdarza. A poza tym ciężko w domu robić pod każdego inne dania na święta. Pozdrawiam;)
UsuńW zasadzie nie piekę bab, bo mój Mąż za nimi nie przepada, ale sądzę, że taką jak bym zrobiła to wciągnąłby ze smakiem. Jest naprawdę zachęcająca. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń