Wspaniałe i leciutkie placuszki z otrębów owsianych, które możecie przygotować na słodko, jak i na słono.
Dużymi krokami nadchodzi sezon na słodkie i pełne witamin owoce, które możecie dodać do takiego śniadania. W wersji słonej pasuje na przykład sos czosnkowy i pyszne pomidory.
Poza wszelkimi walorami smakowymi, są one wyjątkowo dietetyczne – zaledwie około 30 kcal sztuka.
Polecam.
Składniki ( 13 małych
pancakes):
3 białka
60 g otrąb owsianych, zmielonych na mąkę
+ wybrane dodatki np. słodzik, cynamon lub ulubione zioła
60 g otrąb owsianych, zmielonych na mąkę
+ wybrane dodatki np. słodzik, cynamon lub ulubione zioła
Białka ubijamy lekko
mikserem – uważamy, by nie ubić ich na sztywno, i mieszamy ze zmielonymi
otrębami. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję
rzadkiej masy.
Teflonową patelnie rozgrzewamy na najwyższą moc i zostawiamy na małym ogniu.
Ciasto nakładamy po łyżce i smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoty kolor.
Teflonową patelnie rozgrzewamy na najwyższą moc i zostawiamy na małym ogniu.
Ciasto nakładamy po łyżce i smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoty kolor.
zdecydowanie moje ulubione placuszki to te owsiane! świetnie podane i ciekawie przyrządzone, bardzo chętnie wypróbuję taką wersję :)
OdpowiedzUsuńZ samych białek i płatków? Wow, ciekawy pomysł! Muszę wypróbować, bo pięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńZ moich obliczeń wynika że jeden pancake ma ok. 21 kcal -> białka: 51kcal, otręby: 216kcal i to tyle, łącznie 267, co przez 13 daje 20,5kcal na sztukę. Czyżbym liczyła coś źle?
OdpowiedzUsuńOczywiście wartość kaloryczna jest podana mniej więcej, gdyż zarówno nasze jajka różnić się mogą rozmiarem jak otręby wartością odżywczą zależnie od marki. Jednak jeśli z Twoich produktów wyszło ~20kcal to jeszcze lepiej ;)
UsuńA czy można użyć otręby pszenne? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, tak samo jak owsiane mielimy je na mąkę i dodajemy do przepisu. Możliwe jednak, że potrzebna ilość będzie się nieco różnić - owies bardziej absorbuje wodę. Masa ma mieć konsystencję rzadką, lecz nie lejącą się.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A na czym smażyć?
OdpowiedzUsuńNa patelni
UsuńA można użyć aquafaby zamiast białek jajka?
OdpowiedzUsuńLubię pancaki, ale nie jem ich zbyt często. Raz w tygodniu z dużą ilością syropu klonowego. Moje ulubione danie na śniadanie w soboty. W ciągu tygodnia dla całej rodziny przyrządzam owsiankę https://onedaymore.pl/sklep/owsianka-jablkowa-z-cynamonem-zestaw-6-kubkow/ jabłkową z cynamonem. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje. Nawet dzieci chętnie ją pałaszują.
OdpowiedzUsuń