niedziela, 30 marca 2014

Babka marmurkowa



Ciasto marmurkowe znane jest wszystkim i powstaje wiele wariacji na jego temat, ale dziś zaprezentuję go w klasycznej wersji, która jest moim zdaniem nie do zastąpienia.
Zaskakująco czekoladowe części, idealnie połączone z puszystym i wręcz kremowym, mocno waniliowym ciastem.
Szybkie i proste w wykonaniu, jednocześnie pełne smaku i aromatu.

Składniki:    blaszka o średnicy 25cm
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
6 łyżek wody, w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szklanki cukru pudru (w oryginale 2 i ½ szklanki)
300 g masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii  
5 dużych jaj, w temperaturze pokojowej
½ szklanki mleka
cukier puder lub wybrana polewa do dekoracji




Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
W osobnym naczyniu mieszamy mniejszą część cukru ( ¼ lub ½ szklanki), kakao w proszku i wodę. Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.  

Misce miksera umieszczamy rozpuszczone masło, większą część cukru (1,5 lub 2 szklanki) i ubijamy na średniej mocy około 1 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy , do połączenia .
Dodajemy po kolei jajka, miksując po każdym na gładką masę. 
Na końcu ciasto ma być lekkie i puszyste. 

Włączając mikser na najniższe obroty, dodajemy w 3 częściach wcześniej wymieszaną mąkę, na zmianę z mlekiem, które dodajemy w 2 częściach. Całość wolno miksujemy do dokładnego wymieszania.


Do miski z kakao, dodajemy 2 kubki ciasta i łączymy składniki. 

Do blaszki wysmarowanej tłuszczem nakładamy warstwami dwa rodzaje ciasta. 
Pieczemy przez 50-60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto, przed wyjęciem z formy odstawiamy na kratkę na około 15 minut. 
Dekorujemy wedle uznania.





Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy :

  1. najlepsza wielkanocna babka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna Ci wyszła:) super:) bardzo lubię babkę marmurkową, zamierzam zrobić ją na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) A jeśli skorzystasz z mojego przepisu czekam na opinię;)

      Usuń
  3. wygląda smakowicie ;) chetnie skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly