Ciasto marmurkowe znane jest wszystkim i powstaje wiele wariacji na jego temat, ale dziś zaprezentuję go w klasycznej wersji, która jest moim zdaniem nie do zastąpienia.
Zaskakująco czekoladowe części, idealnie połączone z puszystym i wręcz kremowym, mocno waniliowym ciastem.
Szybkie i proste w wykonaniu, jednocześnie pełne smaku i aromatu.
Składniki: blaszka o średnicy 25cm
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
6 łyżek wody, w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szklanki cukru pudru (w oryginale 2 i ½ szklanki)
300 g masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 dużych jaj, w temperaturze pokojowej
½ szklanki mleka
cukier puder lub wybrana polewa do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu mieszamy mniejszą część cukru ( ¼ lub ½ szklanki), kakao w
proszku i wodę. Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Misce miksera umieszczamy rozpuszczone masło, większą część cukru (1,5 lub 2
szklanki) i ubijamy na średniej mocy około 1 minuty. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i dalej ubijamy , do połączenia .
Dodajemy po kolei jajka, miksując po każdym na gładką masę.
Na końcu ciasto ma być lekkie i puszyste.
Włączając mikser na najniższe obroty, dodajemy w 3 częściach wcześniej
wymieszaną mąkę, na zmianę z mlekiem, które dodajemy w 2 częściach. Całość
wolno miksujemy do dokładnego wymieszania.
Do miski z kakao, dodajemy 2 kubki ciasta i łączymy składniki.
Do blaszki wysmarowanej tłuszczem nakładamy warstwami dwa rodzaje ciasta.
Pieczemy przez 50-60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto, przed wyjęciem z formy odstawiamy na kratkę na około 15
minut.
najlepsza wielkanocna babka! :)
OdpowiedzUsuńoch, jaka piękna!
OdpowiedzUsuńświetna Ci wyszła:) super:) bardzo lubię babkę marmurkową, zamierzam zrobić ją na święta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) A jeśli skorzystasz z mojego przepisu czekam na opinię;)
Usuńwygląda smakowicie ;) chetnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuń