środa, 29 stycznia 2014

Kurczak słodko-ostry z ananasem


Szybkie i lekkie danie z dodatkiem soczystego kurczaka, słodkiego ananasa i wspaniałych przypraw. Całość tworzy wspaniały słodko-ostro-kwaśny smak, idealnie zrównoważony.
Możecie też wykorzystać wszystkie warzywne resztki z lodówki i tworzyć nowe smaki.
Świetnie pasuje do ryżu lub kaszy cous cous, a nawet jako sos do placków ziemniaczanych.

Składniki (3 porcje):
1 pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
1 średnia marchewka, pokrojona w plasterki i ugotowana
około 100 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki lub ‘na cztery’
2 plastry świeżego ananasa (lub 3 z puszki), pokrojonego w drobną kostkę
1/2 papryki, pokrojonej w kostkę
1 cebula, pokrojona w piórka
1 papryczka chili, posiekana
4 ząbki czosnku, posiekane
kawałek świeżego imbiru, posiekane
2 goździki
szczypta cynamonu
2-3 łyżki sosu sojowego
około 15 igieł rozmarynu
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżeczki kurkumy, chili, kuminu, curry
¾ łyżeczki tymianku, oregano, słodkiej papryki
sok z ½ limonki lub cytryny
sól, pieprz


Cebulę dusimy na średnim ogniu do miękkości na wodzie lub małej ilości tłuszczu. 
Dodajemy świeżą chili, czosnek, imbir, mięso, paprykę oraz wszystkie przyprawy oprócz soku z limonki/cytryny. Podlewamy lekko wodą i dusimy, aż mięso nie będzie surowe. 
Następnie dodajemy pieczarki, ananasa, marchew oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy i dusimy około 5-10 min, tak aby wszystkie smaki się połączyły. 

Smacznego. 



 W Nowy Rok z SuperFoods

5 komentarzy :

  1. nie lubię mięs z owocami, ale akurat kurczak + ananas smakuje mi bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam syropów 0 kcal i nie polecam. Są po prostu niejadalne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to się właśnie bałam, dzięki ;)

      Usuń
    2. Nie ma za co :) Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, nie wahaj się i pytaj :) Z chęcią pomogę, jeśli będę potrafiła.

      Usuń

Printfriendly