niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z masą karmelową i prażonym słonecznikiem


Kolejna gratka dla wszystkich fanów karmelu i słodkich wypieków. Wspaniały, chrupiący karmelizowany słonecznik, kremowa masa karmelowa i puszysty biszkopt czekoladowy nasączony kawą z alkoholem równoważący słodycz.


Składniki (24 x 37 cm)
Biszkopt:

7 dużych jajek
ok. 100 g cukru (lub więcej do smaku)
240 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek kakao
Krem:
1 budyń krówkowy (np. Delecta -  64 g)
600 ml mleka
250 ml śmietanki 30% lub 36%
1 puszka masy kajmakowej – mała, u mnie 380 g
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
Masa słonecznikowa:
300 g ziaren słonecznika
½ kostki margaryny (około 100 - 120 g)
3 łyżki mleka
100 g cukru (lub więcej do smaku)
1-2 łyżki miodu
szczypta soli
Do nasączenia:
250 ml mocnej kawy(2 kopiate łyżki)
50 ml wódki

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka, wciąż ubijając.

Do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki mieszamy na wolnych obrotach.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut lub najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i następnie kroimy na dwie części w poziomie.

Masa krówkowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy żelatynę i raz jeszcze mieszamy składniki. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, lecz z mniejszej ilości mleka. Pominęłam również dodawanie cukru.
Po lekkim przestudzeniu budyniu miksujemy go razem z masą krówkową, następnie na wolnych obrotach z ubitą śmietaną. Tylko do połączenia składników.

Masa słonecznikowa:
Na suchej patelni prażymy słonecznik. Stale mieszając, uważamy by się nie spalił.  Resztę składników gotujemy w średnim garnku, od czasu do czasu mieszając.  Wsypujemy słonecznik, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt nasączamy połową kawy i równomiernie rozsmarowujemy 1/3 kremu oraz połowę masy słonecznikowej.
Drugą część biszkoptu smarujemy kilkoma łyżkami kremu, tak by utworzyć cienką warstwę.  Biszkopt kładziemy kremem do dołu na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika ma być pośrodku warstw kremu).

Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i równomiernie rozkładamy resztę słonecznika.

Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!



6 komentarzy :

  1. To zdecydowanie ciasto dla mnie ! Mogę kawałek ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam całkiem niedawno podobne ciasto. Słonecznik bardzo fajnie się w nim sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i orzechy to świetne połączenie. Muszę skusić się na Twój przepis bo ostatnio staram się trochę urozmaicić swoją kuchnię, a ciasta czekoladowe bardzo lubię! Fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i moje ciasta czekoladowe są teraz o wiele lepsze. Nawet moi bliscy zauważyli różnicę. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly