Tak, jest kaloryczne. I tak, uwielbiam je, wręcz uzależnia. Łyżeczka za łyżeczką;)
Niezmiernie ciesze się również, że staje się coraz bardziej popularne w Polsce.
Niezmiernie ciesze się również, że staje się coraz bardziej popularne w Polsce.
Robiąc je sami w domu możemy zrobić dziesiątki różnych wersji oraz sami zdecydować o jego konsystencji. Jest naturalne, bez zbędnych dodatków, więc myślmy o jego zaletach i nie martwmy się o kalorie;)
A zalet możemy wymienić całkiem sporo, pomijając oczywiście smak. Między innymi masło orzechowe jest doskonałym źródłem witaminy E, błonnika oraz białka. Jest też bogate w kwas foliowy, a także zawiera tryptofan, pomaga on zwalczać depresje.
A zalet możemy wymienić całkiem sporo, pomijając oczywiście smak. Między innymi masło orzechowe jest doskonałym źródłem witaminy E, błonnika oraz białka. Jest też bogate w kwas foliowy, a także zawiera tryptofan, pomaga on zwalczać depresje.
Przedstawię Wam mój przepis podstawowy oraz kilka propozycji dodatków, a jeśli macie swoje ulubione wersje dajcie znać w komentarzach.
Wersja podstawowa, składniki:
orzeszki ziemne prażone, solone (zwykle robię z opakowania 900 g)
Możemy też użyć innych orzechów, np. migdałów.
Chcecie zrobić własnoręcznie prażone orzeszki? Nic prostszego. Orzechy obieracie i podpiekacie na suchej patelni lub blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170*C, mieszając od czasu do czasu. Uważamy aby ich nie przypalić, wystarczy lekko zarumieniony kolor.
Food Procesor: Orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 10-15 minutach, stopniowo, powstanie gładka masa.
Blender: Ja robiłam w tej wersji. Masło robiłam partiami, aby nie wykończyć urządzenia. Około 1/3 naszych orzechów miksujemy do czasu aż uzyskamy ulubioną konsystencję. W międzyczasie doradzam "zbierać" szpatułką lub łyżką orzechy ze ścianek i robić małe przerwy dla urządzenia.
Zwykle wychodzą mi 2 średnie i 1 malutki słoiczek. Nie mogę się też powstrzymać or zrobienia kilku wersji. Dodatki dodajemy na samym końcu, mieszając jeszcze chwilę do połączenia składników.
Propozycje smaków:
- Masło orzechowe, miodowe - około 1 łyżka miodu na 300 g orzechów
- Masło orzechowe, cynamonowe - 1 łyżeczka na 300 g orzechów
- Masło orzechowe z rodzynkami - mała garstka rodzynek na 1 średni słoik
- Masło orzechowe, karmelowe - około 100 g masy kajmakowej z puszki na słoiczek
- Masło orzechowe, karmelowe - około 100 g masy kajmakowej z puszki na słoiczek
- Masło orzechowe, czekoladowe (możemy użyć kakao, czekolady w proszku, czekolady białej, mlecznej, gorzkiej lub wymieszać np. kakao i czekoladę mleczną) - ilość wedle gustu. Czekoladę w kostkach rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy do masła i mieszamy. Możemy też zetrzeć ją na tartce lub dodać chipsy czekoladowe.
Polecam także łączenie dodatków.
domowe masło orzechowe, świetnie Ci wyszło *-*
OdpowiedzUsuńzamierzam zrobić ! obiecuję sobie i mam nadzieję,że do tego dojdzie bo domową nutellę już robiłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe :) muszę kiedyś zrobić takie domowe :)
OdpowiedzUsuńcynamonowe <3
OdpowiedzUsuń