środa, 18 września 2013

Muffinki truskawkowo - cytrynowe


Pyszne, puszyste, mięciutkie, cytrynowo - truskawkowe ciasto, słodki, cytrynowo - truskawkowy lukier i kolorowa posypka. Idealne na imprezę urodzinową dla dziecka, lub ...bez okazji;)

Składniki na 6 muffinek:
30 g masła
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
75 g drobnego cukru (dałam mniej, około 50 g)
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
około 60 ml mleka
1 jajko
około 80 g truskawek (dodałam rozmrożonych)
kilka kropel aromatu cytrynowego (ewentualnie)

Składniki na lukier truskawkowo cytrynowy:

100 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki soku z rozmrożonych truskawek


Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 100 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Wymieszać składniki obu naczyń, na końcu wmieszać rozmrożone truskawki (z jak najmniejszą ilością soku).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je w 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie).

Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny oraz sokiem z truskawek. Gęstość regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki)
Gotowym lukrem dekorujemy muffinki. 


Smacznego :)



Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Printfriendly