Strony

czwartek, 24 marca 2016

Lemon Curd bez masła


Jeśli lubicie kwaśne słodkości jest to przepis zdecydowanie dla Was. Na blogu pojawił się dawno temu przepis na sernik z klasycznym lemon curd (link), dziś proponuje jednak lżejszą, odświeżoną wersję curd'u bez masła. 

Lemon Curd ma szerokie zastosowanie - od wypełnienia babeczek, tart i ciastek po polewy do ciast, deserów czy lodów. Curd bez masła jest lżejszy i mniej mazisty, myślę, że to jego duży atut, biorąc pod uwagę, że podajemy go jako dodatek. 
W smaku obłędny - słodki i jednocześnie bardzo cytrynowy, polecam.

Przepis został wykorzystany do Brzoskwiniowego Eton Mess (link)

Składniki: mały słoiczek 
sok i  skórka otarta z 2 bardzo dużych cytryn lub 3 mniejszych 
2 żółtka
1 jajko 
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka oleju 

W garnuszku podgrzewamy wszystkie składniki na lemon curd. Stale mieszając np. trzepaczką doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 2-3 minuty.  
Następnie całość miksujemy blenderem na gładki, jedwabisty krem.
Dolewamy oliwę i ponownie podgrzewamy kilka minut stale mieszając.
Sos odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do pojemniczka lub słoika.  
Lemon curd możemy przechowywać około tygodnia w lodówce. 
Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Curd wyszedł świetny, te drobinki oraz widoczna na zdjęciach skórka cytryny to kwestia tego, ile blendujemy sos. Można miksować długo, aż będzie bardzo jednolity i krócej, by pozostały małe kawałki skórek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kwaśne :) piękny, słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks You for sharing this blog. I shared a tip Get an A-list body,
    http://fitnessmotivationtv.com/fitness/exercise/get-an-a-list-body/
    Hope helpful for anyone :)

    OdpowiedzUsuń