Strony

wtorek, 3 listopada 2015

Rolada Tiramisu


Słynny włoski deser w nieco innej formie. Biszkopt z dodatkiem kawy przełożony wyjątkowo delikatnym kremem z dodatkiem serka ricotta, dzięki czemu zyskał lżejszą formę. Smakuje dokładnie tak, jak klasyczne Tiramisu – subtelny kawowy smak, umiarkowana słodycz, wręcz rozpływa się w ustach. Świetnym dodatkiem jest likier o smaku Tiramisu, którym skropiłam biszkopt i dodałam do kremu. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, polecam.  



Składniki: 
Biszkopt: składniki powinny być w temperaturze pokojowej
4 duże jajka
szczypta soli
66 g drobnego cukru 
47 g łyżki mąki pszennej
27 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej – najlepiej w proszku, nie granulkach 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Krem: składniki powinny być schłodzone 
250 g serka ricotta
250 g gęstego kremowego serka naturalnego
180 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki likieru np. tiramisu lub kawowego 
3 łyżki kawy rozpuszczalnej – najlepiej w proszku, nie granulkach
6 łyżek cukru pudru 
Ponadto: 
2 łyżki cukru pudru 
4 łyżki likieru np. tiramisu lub kawowego


Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem. Moja ma wymiary 37 x 31 cm.

Mąkę i skrobię ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. 
Białka oddzielamy od żółtek i w misie miksera ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypujemy cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Dodajemy pojedynczo żółtka nadal miksując na średnich obrotach. 
Wsypujemy przesiane składniki, dodajemy kawę i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy składniki szpatułką. 

Przelewamy masę biszkoptową, wyrównujemy szpatułką. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190*C.
Po wyjęciu z  piekarnika, gorący biszkopt kładziemy wierzchem na ściereczce - (odwracamy go do góry nogami – najłatwiej położyć ściereczkę na biszkopcie i dokładnie trzymając jej brzegi razem z blachą odwrócić ją do góry nogami). 
Z biszkoptu zdejmujemy pergamin. Ciasto zwijamy wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy do ostygnięcia. Należy to zrobić, kiedy biszkopt jest ciepły, inaczej mógłby się połamać. 

Kremówkę ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy serek ricotta, kawę, cukier puder i likier. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. 

Ostudzoną roladę rozwijamy, lekko nawilżamy likierem, a następnie równomiernie rozkładamy na niej krem (zostawiając z jednego dłuższego boku około 2-3 cm). Delikatnie zwijamy i chowamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Ciasto przechowujemy w lodówce. 










Jesienne słodkości!

4 komentarze: