Strony

piątek, 30 października 2015

Ciastka z czekoladą i migdałami


Kto nie lubi ciasteczek? Małe, słodkie, proste w przygotowaniu. Te z przepisu poniżej są ponadto bardzo aromatyczne dzięki chrupiącym migdałom, mięciutkie, z drobinkami czekolady. Będą hitem wśród małych i dużych, polecam! 


Składniki – około 20 ciasteczek
100 g miękkiego masła 
100 g brązowego cukru 
50 g cukru pudru
1 duże jajko
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g chipsów czekoladowych 
100 g posiekanych migdałów


W misie miksera ucieramy około 3 minuty miękkie masło, oba cukry oraz jajko. 
Dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do połączenia składników. 

Posiekane migdały podprażamy na patelni. Na suchą patelnię wrzucamy orzechy, często mieszamy, aż się zrumienią.
Do ciasta dodajemy czekoladę oraz migdały. Mieszamy szpatułką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C. Blachy wykładamy pergaminem.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je w odległości minimum 2 cm od siebie i  lekko spłaszczamy wilgotną łyżką. 
Pieczemy w 175*C przez około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.  







Jesienne słodkości!

2 komentarze:

  1. Bosko wyglądają! Na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń