Strony

czwartek, 11 czerwca 2015

Proste brownie (bez tłuszczu)


Wilgotne, gęste i bardzo czekoladowe ciasto bez masła. Dosłownie rozpływa się w ustach, a tekstura przypomina bardzo gęsty mus. Masło zastąpione jest tu musem jabłkowym, a ilość cukru jest niewielka, polecam.


Składniki – forma 20x20 cm 
200 g gorzkiej czekolady
200 g musu jabłkowego bez cukru (domowy lub ze sklepu)
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
30 g migdałów (lub innych orzechów )


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mus jabłkowy, cukier, jajka, mąkę i skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera lub łopatką.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy oraz posypujemy grubo posiekanymi orzechami. 
Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20-25 minut.  
Studzimy na kratce, przechowujemy  w lodówce. 




19 komentarzy:

  1. W przeciwieństwie do brownie które widzialam te nie wyglądją jak zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z musem jabłkowym? Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł mnie zaciekawił, bez tłuszczu, a jak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niby obiecałam sobie, że przez miesiąc nie będę jadła słodyczy, ale twój brownie wygląda tak smacznie, więc chyba będę musiała go wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję i robię, bo strukturę to ciasto ma absolutnie fenomenalną! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Konsystencję musiało mieć fantastyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się piecze! Jeśli wyjdzie tak jak się zapowiada, to będzie murowany hit do zeszytu z przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Byle tylko jabłka były gęste (mało wodniste), lepiej się ciasto wtedy 'trzyma kupy'. Daj znac jak smakuje :)

      Usuń
    2. Mam wrażenie właśnie, że mogłoby nawet być luźniejsze, bardziej musowate w konsystencji, ale to pewnie dlatego że mus jabłkowy zrobiłam taki odparowany i zdecydowanie "na gęsto", bo właśnie się bałam, że ciasto mi popłynie przy takiej minimalnej ilości mąki:)

      Usuń
  9. Spieszę donieść, że wyszło prze-py-szne! Trochę ciemniejsze niż na zdjęciach i przyjemnie wytrawne, to takie ciasto o smaku gorzkiej czekolady, super:) Dziękuję za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wyjęłam z pieca, jestem strasznie ciekawa rezultatu ;D Super pomysł z musem jabłkowym, bo w domu ani tłuszczu, ani mleka, ani drożdży, a ciasta mi się zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Liczę na opinie :)

      Usuń
    2. Cóż mogę powiedzieć - GENIALNE! Za jednym zamachem zjadłam 1/4 ;D Migdały na wierzchu jak dla mnie zbędne, ale kto co woli :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, smacznego! :)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń