Strony

piątek, 29 maja 2015

Bardzo lekki sernik na zimno z rabarbarem



Wyjątkowo delikatne ciasto, które myślę, że śmiało można nazwać sernikiem na zimno. Ciasteczkowy spód, lekka jak pianka masa budyniowa z dodatkiem serka, o przyjemnie cytrynowej nucie, której słodki smak wręcz prosi się o kwaskowaty mus rabarbarowy. 
Wręcz rozpływa się w ustach. A o wymienionej już lekkości świadczy nie tylko konsystencja, lecz składniki. Brak kremówki, z kolei cukier zastąpiłam stevią, a tłuszcz również zredukowałam do minimum. Możecie je również przygotować w miseczkach bez ciasteczkowego spodu – krem i mus owocowy są fantastyczne.


Słyszeliśmy może o agar-agar? Od długiego czasu pragnęłam zamienić żelatynę na zdrowszy substytut, a odnalezienie tego produktu było miłą niespodzianką. Naturalny, bezwonny, bezsmakowy, tężeje nawet w 30*C. 
Z agarem postępujemy tak samo jak z żelatyną w proszku, jednak najpierw należy pozostawić go na 10 minut do napęcznienia w zimnej wodzie, którą nalewamy do jego pokrycia. Po tym czasie napęczniały agar trzeba przełożyć do małej miseczki i przenieść do mikrofali, ustawić średnią moc i podgrzewać do jego całkowitego rozpuszczenia – agar będzie się gotować, różni go to od żelatyny. 1 łyżeczka żelatyny – ½ - 2 łyżeczki agaru (ilość zależy od mocy agaru, należy kierować się proporcjami z opakowania)
Do stężenia 100 ml płynu należy zwykle dodać 1 płaską łyżeczkę agaru. 



Składniki – forma 24 x 24 cm
40 g masła
70 g jogurtu greckiego 
160 g ciastek
Masa :
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 35g) 
800 ml mleka
625 g serka homogenizowanego naturalnego 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny 
2 łyżki soku z cytryny
stevia lub cukier puder do smaku 
żelatyna lub agar agar do zagęszczenia 
Mus rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
szczypta cynamonu, imbiru 
stevia lub cukier puder do smaku
żelatyna lub agar agar do zagęszczenia




Ciasteczka miksujemy blenderem na konsystencje piasku. Dodajemy rozpuszczone masło i jogurt, miksujemy 2-3 minuty do dokładnego połączenia składników. 
Masę równomiernie wgniatamy w spód blaszki wyłożonej pergaminem. 
Schładzamy 30 minut w lodówce, następnie pieczemy 15 minut w 180*C.


Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu - używając 800 ml mleka zamiast 1litra . Jeszcze gorący zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. 
Przygotowujemy żelatynę lub agar agar. 
Chłodny budyń rozmiksowujemy,  Dodajemy partiami około 500 g serka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz wybrane słodzidło do smaku. 

Ostatnią część serka mieszamy z przestudzoną żelatyną/agarem, Jeśli po wymieszaniu z serkiem mikstura dalej jest letnia, dodajemy 2-3 łyżki masy by ją ochłodzić - sprowadzając temperaturę żelatyny/agaru do temperatury masy unikamy powstawania grudek. 

Masę dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki, aż lekko stężeje. 
Po tym czasie przekłądamy ją na chłodny spód w blaszce i spowrotem chowamy do lodówki. 

Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy odrobiną wody - tak by pokryła dno garnka i gotujemy na malutkim ogniu z przyprawami pod przykrywką, aż całkowicie się rozpadnie. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę by zbędna woda odparowywała.
Na końcu słodzimy do smaku oraz dodajemy żelatynę/agar, również wcześniej wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami rabarbaru. 
Dokładnie mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki.  

Kiedy masa serowa na spodzie stężeje, równomiernie rozkładamy na niej mus z rabarbaru, ponownie odstawiamy do lodówki. 
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by spód lekko zmiękł, a masa porządnie zgęstniała.




Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Przepis świetny i z chęcią bym go wypróbowała :) Ale powiedz mi, jest szansa zastąpienia spodu tak, by MNIEJ WIĘCEJ jego wygląd i konsystencja były takie same, ale żeby obyło się bez pieczenia? Nie mam niestety piekarnika :<
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://zdrowanacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę pieczenie takiego spodu nie jest koniecznością, nie ma tu surowych składników. Można jednak zastąpić go np. herbatnikami ułożonymi w całości czy biszkoptami :)

      Usuń
  2. Fajny, pomysłowy blog! Zapraszam również do mnie i do komentowania :) http://eathealthilyandkeepfit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń