Strony

wtorek, 31 marca 2015

Ciasto czekoladowe z żurawiną w brandy


Oszałamiająco czekoladowe, lecz nie zbyt ciężkie, rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem namoczonej żurawiny w brandy. Brzmi kusząco? Dodam ponadto, że efekt ten otrzymacie bardzo małym nakładem pracy i czasu, a efekt z pewnością przypadnie Wam do gustu.



Składniki – blaszka o dł. 25cm 
150 g suszonej żurawiny 
100 ml brandy 
250 g masła, miękkiego
100g cukru białego 
80g cukru brązowego 
4 jajka 
50 g kremu czekoladowego – typu nutella 
250 g mąki pszennej 
50 g kakao 
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
100 g czekolady, startej na tartce 
50 g mąki migdałowej – można samemu zmielić orzechy



Żurawinę z grubsza siekamy i zalewamy alkoholem – najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem.


Masło ucieramy wraz z cukrami, aż będzie lekkie i puszyste. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując na wolnych obrotach. Następnie dodajemy nutellę i całość mieszamy do połączenia składników.

Do miski przesiewamy mąkę, wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy kilka minut na wolnych obrotach do połączenia, a następnie dodajemy mąkę migdałową oraz startą czekoladę.

Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180*C przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dekorujemy wedle uznania. 




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: