3 Bit – ciasto o zniewalającym smaku i lekkości, ponadto niezwykle
proste i szybkie w wykonaniu. Słodycz kajmaku zrównoważyłam znikomą ilością
cukru, a skórka limonki choć ciężka do wyczucia, nadaje moim zdaniem budyniowi przyjemnej
świeżości.
Znają je pewnie wszyscy, w wielu różnych wersjach. Przygotowując się do jego
wykonania zastanawiałam się długo nad recepturą, lecz zdecydowałam o najprostszej
i najszybszej. Dodatkowo starałam się by było mało zapychające i słodkie –
zdecydowanie się udało, polecam.
Składniki – forma 24x37 cm
około 500 g herbatników
1 puszka kajmaku z puszki (400g)
około 600 ml śmietany kremówki 36%
2 budynie waniliowe lub śmietankowe – małe
760 ml mleka
50 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
skórka otarta z 1 limonki
100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
Formę wykładamy przeźroczystą folią spożywczą lub
pergaminem.
Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki zimnego mleka tak,
by nie było grudek.
Resztę mleka gotujemy w rondelku, uważając by się nie przypaliło i wlewamy
rozrobiony proszek. Cały czas mieszamy, aż całość się zagotuje i stanie się
bardzo gęsta.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przykrywając wierzch folią spożywczą.
Masło ucieramy mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż
będzie kremowe i białe. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo
dodajemy przestygnięty budyń.
Na koniec dodajemy skórkę limonki i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier
waniliowy.
Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników.
Kajmak podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy
zmięknie wykładamy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na ciastkach w blaszce rozprowadzamy masę budyniową i przykrywamy pozostałymi
herbatnikami, lekko je dociskając. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy ubitą
kremówkę.
Posypujemy startą czekoladą na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do lodówki na
co najmniej całą noc.
**Na zdjęciu widzicie inną kolejność warstw, zależy to tylko od Was jak ułożycie masy, jednak
niestety u mnie budyń nieco za bardzo po dłuższym czasie rozmoczył herbatniki
na spodzie.
pyszne ciasto, też czasami takie robię:)
OdpowiedzUsuńJa robię coś podobnego mojemu Mężczyźnie - jest zakochany w Snickersie :) tylko tam jest jeszcze sporo orzechów :) też polecam
OdpowiedzUsuńpyszny szkoda tylko że ja na razie nie mogę słodyczy:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń