Klasyczny, bardzo znany tort z bardzo czekoladowym, wilgotnym ciastem kakaowym przełożonym konfiturą wiśniową oraz bitą śmietaną. Nie jest to oryginalny przepis na niemiecki Schwarzwälder Kirschtorte, lecz uważam, że ta wersja jest jeszcze lepsza, głównie przez to, że blaty ciasta są podwójnie czekoladowe.
Tort nie jest trudny do przygotowania, idealny na każde urodziny. Nie za słodki, bardzo dobrze zrównoważony i hojnie naponczowany likierem wiśniowym.
Piękny i elegancki, świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje, polecam.
Składniki - tortownica 30 cm
Biszkopt:
11 jajek
1,5 szklanka drobnego cukru
0,8 szklanki mąki pszennej
0,8 szklanki kakao
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
150 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Masa wiśniowa:
230 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)*
3,2 łyżki cukru
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu) lub z kompotu, syropu, itp*
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu) lub z kompotu, syropu, itp*
1,5 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 ml likieru wiśniowego
3,2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Poncz:
kubek mocnej, czarnej herbaty
około 200 ml likieru/nalewki wiśniowej
3,2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Poncz:
kubek mocnej, czarnej herbaty
około 200 ml likieru/nalewki wiśniowej
Ponadto:
około 1250 ml śmietany kremówki 30%
6 łyżki cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady startej na tartce - 1,5 tabliczki
150 g gorzkiej czekolady startej na tartce - 1,5 tabliczki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod
koniec dodając partiami cukier.
Dodajemy partiami żółtka i dalej ubijamy. Mąki wraz z kakao przesiewamy do masy, dodajemy także startą czekoladę i delikatnie mieszamy, by masa nie opadła.
Z gotowego ciasta biszkoptowego pieczemy 4 osobne krążki. Najłatwiej zważyć całą masę i podzielić na 4, a każdy placek będzie taki sam. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze mieszamy w garnku i podgrzewamy stale mieszając do zgęstnienia. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
Zaparzamy kubek mocnej herbaty i dolewamy około 3/4 szklanki nalewki/likieru wiśniowego.
Dodajemy partiami żółtka i dalej ubijamy. Mąki wraz z kakao przesiewamy do masy, dodajemy także startą czekoladę i delikatnie mieszamy, by masa nie opadła.
Z gotowego ciasta biszkoptowego pieczemy 4 osobne krążki. Najłatwiej zważyć całą masę i podzielić na 4, a każdy placek będzie taki sam. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze mieszamy w garnku i podgrzewamy stale mieszając do zgęstnienia. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
Zaparzamy kubek mocnej herbaty i dolewamy około 3/4 szklanki nalewki/likieru wiśniowego.
Ostudzone krążki biszkoptu nasączamy 1/4 ilości ponczu, rozkładamy po 1/3 masy wiśniowej i 1/4 kremu śmietanowego. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy resztą kremu śmietanowego oraz wiórkami czekolady. Przełożony tort schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej około 8.
Robiłam kiedyś na urodziny dla mojego chłopaka ;) najlepszy <3
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie, ale z drugiej strony aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie! Z chęcią wypróbuję przepis^^
OdpowiedzUsuńPiękny blog, prędko dołączam do grona obserwatorów:)
Pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję, pozdrawiam ;)
Usuń