Strony

sobota, 20 września 2014

Szarlotka Tatrzańska



Bardzo soczyste tradycyjne ciasto, z dużą ilością jabłek na idealnym kruchym spodzie. Szarlotka rozpływa się w ustach, a jeśli przed podaniem oprószycie ją delikatnie cukrem pudrem lub podacie z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną efekt macie murowany.




Składniki – tortownica 23 cm
Ciasto: 
250 g mąki pszennej 
125 g masła 
80 g cukru pudru
1 żółtko 
50 g kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
szczypta soli 
Nadzienie: 
1,5 kg kwaśnych jabłek
60 g cukru trzcinowego  (+/- w zależności od kwasowości jabłek) 
2 łyżki mielonego cynamonu 
½ startej skórki z cytryny
5 łyżek bułki tartej




Mąkę, cukier puder oraz waniliowy, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, żółtko, śmietanę i zagniatamy ciasto. 
Kiedy będzie gotowe dzielimy je na pół, zawijamy folią spożywczą i jedną część wkładamy do zamrażarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a drugą połowę ciasta rozkładamy palcami na całej powierzchni dna formy robimy kilka dziur widelcem i schładzamy w lodówce przez 30 minut.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Podczas chłodzenia ciasta obieramy jabłka. Następnie kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem, cynamonem, dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.

Bułkę tartą prażymy na suchej patelni.

Schłodzoną w lodówce część ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.  Na podpieczonym spodzie rozkładamy jabłkami następnie posypujemy bułką tartą i lekko przyciskamy. Na wierzchu ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie.


Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub kremem.




Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014 Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Jabłka wolności

5 komentarzy:

  1. Mmm szarlotka pierwszorzędna! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie!!! Idealnie cienko pokrojone jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna szarlotka! *.*
    Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobrażam ten zapach... Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń