Bardzo soczyste tradycyjne ciasto, z dużą ilością jabłek na
idealnym kruchym spodzie. Szarlotka rozpływa się w ustach, a jeśli przed
podaniem oprószycie ją delikatnie cukrem pudrem lub podacie z lodami
waniliowymi czy bitą śmietaną efekt macie murowany.
Składniki – tortownica 23 cm
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
50 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek
60 g cukru trzcinowego (+/- w zależności
od kwasowości jabłek)
2 łyżki mielonego cynamonu
½ startej skórki z cytryny
5 łyżek bułki tartej
Mąkę, cukier puder oraz waniliowy, proszek do pieczenia i
sól przesiewamy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, żółtko, śmietanę i
zagniatamy ciasto.
Kiedy będzie gotowe dzielimy je na pół, zawijamy folią spożywczą i jedną część
wkładamy do zamrażarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a drugą połowę ciasta rozkładamy
palcami na całej powierzchni dna formy robimy kilka dziur widelcem i schładzamy
w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Podczas chłodzenia ciasta obieramy jabłka. Następnie kroimy na ćwiartki i w
plasterki. Posypujemy cukrem, cynamonem, dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie
mieszamy.
Bułkę tartą prażymy na suchej patelni.
Schłodzoną w lodówce część ciasta wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy jabłkami następnie posypujemy bułką
tartą i lekko przyciskamy. Na wierzchu ścieramy na tarce o dużych oczkach
ciasto z zamrażarki.
Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po
upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami
waniliowymi, bitą śmietaną lub kremem.
Mmm szarlotka pierwszorzędna! :))
OdpowiedzUsuńNadzienie!!! Idealnie cienko pokrojone jabłka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Cudowna szarlotka! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
Już sobie wyobrażam ten zapach... Coś cudownego :)
OdpowiedzUsuń