Strony

niedziela, 21 września 2014

Owsianka dyniowa


Niezwykle kremowa i delikatna jesienna owsianka z dodatkiem dyni. Muszę przyznać, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Długo nie mogłam się przekonać do jej zrobienia, ale kiedy wypróbowałam pomysł po raz pierwszy zmieniła się pozycja numer jeden listy ulubionych śniadań. 
Poza wszelkimi walorami zdrowotnościowymi – pełna witamin i składników mineralnych – ma wspaniały aromat i smak. Zdecydowanie polecam.




Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
1/3- ½ szklanki puree z dyni
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej 
1 goździk 
1-2 łyżeczki miodu (lub inny słodzik) 
Orzechy  włoskie do posypania (opcjonalnie)





Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy kilka minut, aż płatki wchłonął cały płyn. Przekładamy do miseczki i posypujemy orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami. 




Dynia na słodko i słono Szkolne śniadania

11 komentarzy:

  1. dyniowa jest cudowna, a jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej :) nie ma to jak tak smacznie umilić sobie poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zastanawiam się jak wykorzystać dynię na śniadanie! to chyba będzie to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne robisz zdjęcia! A owsianka wygląda bardzo apetycznie. Nie próbowałem jeszcze połączenia z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ;) Z reguły lubię nowości, ale dodatek dyni do owsianki był dla mnie dosyć niezrozumiały, ale teraz nadrabiam gotowaniem jej co drugi dzień;)

      Usuń
  4. Apetycznie. I to dopasowanie do pory roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda! W sumie nie widziałam nigdy pomysłu na owsiankę z dynią, tylko się zastanawiam czy można jakoś dynię zabezpieczyć, tzn żeby gdzieś przeleżała z tydzień i nic się z nią nie stało? Dopiero rok temu poznałam dynię i parę przepisów z nią, stąd jestem laikiem:D

    Ciekawe przepisy, więc dodałam do obserwowanych na blogu!:)
    http://sliwkowababeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, na blogu pojawi się teraz kilka dyniowych przepisów, więc warto zrobić zapas ; )
      Co do konserwowania dyni, z pewnością można zamrozić puree, a jeśli chodzi przechowanie w całości to nie powinno się jej nic stać w chłodnym pomieszczeniu np. w piwnicy.
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  6. ulala.. te kolory, te orzeszki na wierzchu.. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwycam się owsianką i zdjęciami :) Genialne :)

    OdpowiedzUsuń