Proste ciasto z żurawiną do filiżanki herbaty na długie,
chłodne wieczory. Korzystajcie z zapasów innych mrożonych owoców z grupy jagód
lub dodajcie owoce kandyzowane czy orzechy. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste, gęste i wilgotne, z
samych podstawowych składników. Ma w sobie jednak coś niezwykłego, dzięki czemu
możecie je podarować bliskim jako słodki upominek.
Mrożone owoce uprzednio rozmrażamy na ręczniku papierowym i lekko suszymy
pozbywając się nadmiaru wody. Jeśli korzystamy z jagód warto dodać kolejną
łyżkę mąki lub skrobi ziemniaczanej– owoce nie spadną na dół ciasta i będą
mniej więcej równomiernie rozmieszczone w całym cieście.
Składniki:
4 łyżki masła, stopione
240 g mąki
200 g brązowego cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
¾ szklanki mleka
350 g żurawiny
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajko ucieramy z cukrem, stopionym masłem i mlekiem.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i delikatnie
mieszamy przy pomocy szpatułki.
Żurawinę myjemy i osuszamy na sitku. Następnie delikatnie
oprószamy 1 łyżką mąki.
Żurawinę dodajemy do ciasta, bardzo dokładnie i powoli
łączymy z masą.
Wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C
przez około 60 – do 75 minut, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Prezentuje się przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować:))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Chętnie bym zjadła kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
REWELACJA! Mam tylko pytanie techniczne - nie dodawać proszku do pieczenia lub sody?
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jest to zupełnie zależne od Ciebie. Ja nie dodawałam, ale myślę, że to by nie przeszkadzało. 1 łyżeczka proszku może jedynie pomóc ;)
Usuń