Strony

sobota, 16 sierpnia 2014

Najlepsze lekkie ciasto jogurtowe ze śliwkami


Pobliski targ ugina się pod ciężarem pysznych warzyw i owoców, aż grzech nie korzystać. Dziś zakupiłam zapas śliwek, gdyż po ostatnich zakupach znikły tak szybko, że nawet nie zdążyłam sprawdzić czy mam zapas mąki na ciasto. 
Bardzo lekkie, jogurtowe ciasto z mnóstwem soczystych, słodkich śliwek. Ma lekką cytrynową nutę, która absolutnie nie jest dominująca, a nadaje mu przyjemną świeżość. Jest miękkie, puszyste i wspaniale pachnie, a pominięcie cukru i tłuszczu daje jeszcze większe możliwości na cieszenie się nim w ciągu dnia;) 



Składniki:
2 szklanki mąki - użyłam pszennej pełnoziarnistej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli 
2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki 
1 szklanka cukru – u mnie słodzik 
4 białka jaj 
2 łyżeczki skórki z cytryny 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 łyżki  świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
½ łyżeczki cynamonu
500 g śliwek



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem. 

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. 
W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a na końcu maślankę bądź jogurt i ekstrakt waniliowy.

Powoli i partiami suche składniki dodajemy do mokrych. Dodajemy cynamon, sok i skórkę z cytryny, a następnie gumową szpatułką lub na niskich obrotach miksera upewniamy się, że wszystkie składniki dokładnie są połączone. Ciasto ma mieć gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka lub wody. 

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, a na wierzchu układamy skórką do dołu przekrojone na pół śliwki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180*C, do tzw. suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. 





Lato w pełni!

4 komentarze: