Krucha tarta z brzoskwiniami w stylu znanej francuskiej galette. Jest bardzo łatwa w wykonaniu i wymaga minimum pracy, ponadto pieczemy ją bez formy. Ciasto jest lekkie, bardzo aromatyczne i pełne soczystych, słodkich owoców, podana z lodami waniliowymi będzie trafionym wypiekiem każdego dnia, polecam.
Składniki:
180 g mąki
110 g masła
50 g cukru
1 jajko
3 brzoskwinie
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżkę miodu + łyżka mleka
cukier puder do opruszenia
Mąkę i posiekane masło ucieramy specjalną końcówką miksera, bądź rozcieramy palcami.
Dodajemy jajka, po czym zagniatamy ciasto formując je na końcu w kulę. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Cynamon i cukier mieszamy w małej misce. Brzoskwinię dzielimy na części i kroimy w pół plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i lekko posypujemy mąką. Wyjmujemy z lodówki ciasto i na blasze rozwałkowujemy je na kształt koła.
Pokrojone owoce równo układamy na cieście, pozostawiając co najmniej 3-4 cm od końca ciasta. Posypujemy mieszaniną cynamonu i cukru.
Brzegi ciasta składamy do wewnątrz. Mleko oraz miód podgrzewamy w mikrofali w małym naczyniu, uważając by nie wykipiało. Ciepłą mieszaninę rozsmarowujemy na owocach oraz brzegach ciasta pędzelkiem.
Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180*C i pieczemy około 25 minut na złoty kolor.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
wygląda obłędnie! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńjuż wieki nie robiłam tej tarty! z brzoskwiniami chętnie bym zjadła, tym bardziej tak pięknie wykonaną :)
OdpowiedzUsuńmniam! skradłaś moje serce! kocham takie przysmaki!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie smaczny wygląd, no i różni się od tradycyjnych tart ;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie soczystą, pyszności :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńporywam kawałek - pozdrawiam :-)