Wyśmienita, pełna smaków i aromatów letnia sałatka z grillowanymi krewetkami w marynacie z miodu, sosu sojowego i limonki. Poza wszelkimi walorami smakowymi tego dania krewetki są bardzo zdrowe, poniżej znajdziecie kilka ich pozytywnych cech.
Ponadto danie jest bardzo proste i pyszne. Marynata lekko słodka, lecz z charakterystycznym aromatem czosnku i limonki idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami sałatki, którą możecie skomponować z Waszych ulubionych warzyw. Krewetki możecie przyrządzić na grillu, lecz równie dobrze w piekarniku czy patelni grillowej.
Jest idealna jako obiadowa propozycja, czy kolorowy lunch, polecam.
Ponadto danie jest bardzo proste i pyszne. Marynata lekko słodka, lecz z charakterystycznym aromatem czosnku i limonki idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami sałatki, którą możecie skomponować z Waszych ulubionych warzyw. Krewetki możecie przyrządzić na grillu, lecz równie dobrze w piekarniku czy patelni grillowej.
Jest idealna jako obiadowa propozycja, czy kolorowy lunch, polecam.
Krewetki są pełne protein-białka, witamin D oraz B3 i cynku. Są doskonałym pożywieniem niezawierającym węglowodanów.
Zawierają astaksantyny - karotenoidy dzięki którym mają różowy kolor i które działają jak silny przeciwutleniacz i chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Ponadto, kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają ochronę antyoksydacyjną.
Są pełne selenu. Liczne badania wskazują, że ryzyko śmierci z powodu raka, w tym raka płuc, jelita grubego, prostaty jest niższa wśród osób, które spożywają większą ilość minerałów selenu.
Składniki – 2-3 porcje
Krewetki:
450 g dużych, obranych krewetek
4 łyżki soku z limonki
skórka otarta z ½ limonki
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
5-6 łyżek miodu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Sałatka:
1 średnia sałata
garść roszponki
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
małe opakowanie pomidorków koktajlowych
mała garść orzeszków do posypania
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest za słodka możemy dodać więcej limonki-cytryny czy sosu sojowego, jeśli za słona odrobinę więcej miodu. Do marynaty wrzucamy krewetki i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków I umieszczamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
Warzywa na sałatkę myjemy. Sałatę lekko rwiemy, a resztę warzyw kroimy na drobniejsze kawałki.
Całość mieszamy i na wierzchu układamy upieczone krewetki, lekko polewając sosem z marynaty i posypując posiekanymi orzeszkami. Smacznego.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krewetki, więc ten przepis to coś dla mnie, a właśnie poszukuje nowych przepisów na sałatki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńKocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)
Czy zamiast krewetek można uzyc czegos innego?
OdpowiedzUsuńCzy orzeszki maja być słone?
Na pewno do podawania sałatki przydadzą się odpowiednie sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw tylko i wyłącznie przeznaczone do serwowania jedzenia. W innym przypadku gdy użyjemy normalnych sztućców to niestety ale dużo z takiego dania może znaleźć poza talerzem.
OdpowiedzUsuń