Myślę, że każdy fan
dobrego pieczywa, niezależnie od pogody – letniej czy zimowej skusi się na
upieczenie tego chlebka. Jest to jeden z naprawdę najlepszych chlebów
owocowych, a słodki zapach jego pieczenia jest absolutnie cudowny. Oprócz
pewności składników i świeżości, uważam za frajdę wykonanie własnego pieczywa,
któremu w dodatku jego kupni koledzy zupełnie nie dorównują w smaku. Mimo, że proces ten zajmuje trochę czasu, jest
prosty i całkowicie warto.
Gruboziarnisty chleb na bazie wielu zbóż oraz nasion, z dodatkiem owoców i
orzechów. Pieczywo jest wilgotne i bardzo soczyste, idealne na początek dnia.
Składniki – 1 duży bochenek
Parzenie, Dzień 1
½ szklanki kaszy z pszenicy (TAKIEJ – firmy Lubella, lub zamiennik – kasza
manna)
½ szklanki płatków żytnich
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
Dzień 2
500 ml maślanki
5 łyżek miodu - użyłam gryczanego
½ szklanki suszonych moreli
1 szklanka orzechów – użyłam laskowych
1,4 szklanki mąki żytniej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
Dzień 1
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy.
Miskę zawijamy folią spożywczą i
odstawiamy na całą noc.
Dzień 2
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Dużą, podłużną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Maślankę mieszamy w dużej misce z miodem.
Morele i orzechy siekamy z grubsza, wrzucamy do miski i całość mieszamy wraz z
mąkami, proszkiem do pieczenia, przyprawą i sodą oczyszczoną.
Zawartość miski mieszamy razem ze składnikami, które odstawiliśmy na noc. Ciasto
przelewamy do przygotowanej formy, możemy je dodatkowo posypać pestkami
słonecznika.
Dobrze schować bochenek na kilka godzin aby ciasto odpoczęło.
Pieczemy w dolnej części piekarnika przez około 75 minut, do tzw. suchego patyczka. Mimo ciemnej skórki z zewnątrz, w środku chleb zawiera dużo wody i potrzebuje długiego czasu pieczenia, lecz wciąż będzie soczysty. Kiedy skórka z ciemnieje należy chleb szczelnie przykryć folią aluminiową.
Chleb wyjmujemy z piekarnika i trzymamy 15 minut w formie, a następnie wyjmujemy z niej i odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
bardzo lubię pieczywo homemade :) z owocami? super!
OdpowiedzUsuńpracochłonny ten chlebek, ale na pierwszy rzut oka widać, że warto :)
OdpowiedzUsuń