Ciasto zdecydowanie dla fanów rabarbaru. Pyszny, kruchy spód z lekko karmelowym aromatem, dzięki wykorzystaniu brązowego cukru i jednolita, subtelna, lecz wyrazista masa z rabarbaru.
Jest proste w wykonaniu i bez trudu się kroi. Idealnie pasuje do szklanki mleka, czy herbaty.
Składniki 20x20 cm
Spód:
115 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 szklanka przesianej mąki
¼ łyżeczki imbiru w proszku
Masa:
300-400 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w drobne kawałki
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1/3 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło mieszamy na gładką masę z cukrem – ucierając mikserem
lub rękami. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie zagniatamy składniki.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastem. W zależności od temperatury
otoczenia konsystencja ciasta jest zmienna, więc możemy to zrobić rękami lub
wałkiem. Blaszkę wkłądamy do zamrażarki, a piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Rabarbar i cukier umieszczamy w garnku na średnim ogniu i mieszamy, aż cukier
się rozpuści. Nie dolewamy wody, zacznie ona wyciekać po chwili z rabarbaru.
Gotujemy, aż rabarbar będzie się rozpadać – około 10 minut. Lekko studzimy, miksujemy
na puree.
Blaszkę z ciastem(najlepiej je nakłuć widelcem) wkładamy do
nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, na złoty kolor.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, puree z
rabarbaru, przesianą mąkę i ubijamy na puszystą, jednolitą masę.
Masę wylewamy na podpieczony spód, a temperaturę w piecu redukujemy do 160°C.
Pieczemy przez kolejne 20-25 minut , aż masa widocznie
zastygnie.
świetny pomysł:) wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym taką zjadła
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤