Świetny pomysł na letnie słodkości. Lekka, mocno owocowa truskawkowa pianka, która jest świetnym deserem dla dzieci, jednak wśród dorosłych też są amatorzy. Można ją podać z lodami, dodatkową porcją owoców, a także bitą śmietaną czy galaretką, polecam.
Składniki:
200 g truskawek
15 g żelatyny
150 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania
sok z ½ cytryny
Truskawki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Dodajemy żelatynę i miksujemy chwilę do dokładnego wymieszania. Następnie
dodajemy cukier puder, sok z cytryny i znów miksujemy.
Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając - do
całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pilnujemy by nie gotować masy.
Całość ochładzamy do temperatury pokojowej i miksujemy mikserem przez 5-7 minut
na wysokich obrotach, aż mieszanina zwiększy swoją objętość i rozjaśni się.
Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na
kilka godzin do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje usuwamy papier, kroimy w
kawałki i oprószamy cukrem pudrem.
Ale żelatyne rozpuszczamy w wodzie, oczywiście?
OdpowiedzUsuńDodajemy w proszku. Potem miksturę podgrzewamy i wtedy się rozpuszcza ;)
UsuńPiękne, lekkie ptasie mleczko truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) lekkie przekąski na taką pogodę jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńTeraz mam jeszcze większą ochotę na truskawki! :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, już wiem, ze bym całą blachę wsunęła na raz :D
OdpowiedzUsuńa ja zajadam się świeżymi truskawkami , ale w lodówce mam zmiksowane truskawy jeszcze z zeszłego roku. Już wiem jak je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńGenialne:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny deser - leciutki, mocno owocowy :) Idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńDamn it! Muszę spróbować! :3
OdpowiedzUsuńHm. A gdzie opcja drukuj? :(
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetną podpowiedź, przyciski są już aktywne po rozwinięciu całego wpisu . Pozdrawiam;)
UsuńBardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle super, czy takie cudo uda się z agarem zamiast żelatyny? Chyba muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej tak. Obie substancje działają żelująco ;)
UsuńDzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńTo dla mnie przyjemność;) Mam nadzieję, że smakuje i pozdrawiam
Usuń