Bardzo kremowy i wspaniały sernik na ciasteczkowym spodzie z delikatną nutą cytrynową.
Pyszna masa serowa jest na bazie greckiego jogurtu, a całość polewamy niesamowitym sosem malinowym z brązowym cukrem.
Ciasto jest lekkie i świeże, idealne na ciepłe, letnie dni.
Składniki – tortownica
20 cm
Spód
skórka z 1 cytryny
140 g wybranych ciastek
35 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Masa serowa
2 szklanki jogurtu greckiego (500 ml)
250 g sera białego, kremowego (użyłam chudego)
1 szklanka cukru
sok i skórka z 1 cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 dużych jajek
Sos malinowy
2 szklanki malin
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny – rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Tortownicę wykładamy papierem do
pieczenia.
Ciastka i masło miksujemy/kruszymy w
malakserze do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy skórkę z
cytryny i wykładamy masą formę.
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W misce ucieramy mikserem ser biały do uzyskania puszystej konsystencji – około
1-2 minuty. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy, zgarniając ze ścian miski ser
w razie potrzeby.
Dodajemy jogurt grecki, ekstrakt z wanilii oraz skórkę i sok
z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników.
Dodajemy partiami całe jajka, cały czas miksując.
Masę serową miksujemy dodatkową minutę.
Masę delikatnie przelewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 50-60 minut, lub
do tzw. suchego patyczka. Gotowy sernik odstawiamy na 10 minut w formie na
kratkę. Następnie uwalniamy z obręczy i studzimy. Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Maliny oraz brązowy cukier wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu,
mieszając sporadycznie - około 6-8 minut.
Owoce możemy odcedzić na sicie, usuwając pestki lecz nie jest to konieczne.
Jeśli usuwamy pestki owoce z powrotem umieszczamy w rondlu i dodajemy
rozpuszczoną żelatynę. Gotujemy chwilę stale mieszając i odstawiamy do
ostygnięcia.
Ależ apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje! poza tym też zdjęcia są świetne!
OdpowiedzUsuńa sernik musi smakować niesamowicie dobrze! :)
rewelacyja, mniam:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Ten spływający po bokach sos w tak głębokim kolorze - coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńAle pycha ! <3
OdpowiedzUsuń