Małe, kruche babeczki z nutą cytrynową oraz leciutkim i wyjątkowo puszystym kremem
waniliowym i sezonowymi owocami. Są bardzo smaczne, idealne na letnie dni kiedy mamy ochotę
na lżejsze wypieki.
W okresie zimowym możemy użyć domowej konfitury lub owoców z puszki.
Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym stole.
W okresie zimowym możemy użyć domowej konfitury lub owoców z puszki.
Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym stole.
Składniki - około 45 sztuk
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka schłodzonej margaryny/masła
10 łyżek cukru/cukru pudru
5 żółtek
skórka z ¾ cytryny
Krem:
330 ml śmietany kremówki
500 ml waniliowego serka homogenizowanego
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka schłodzonej margaryny/masła
10 łyżek cukru/cukru pudru
5 żółtek
skórka z ¾ cytryny
Krem:
330 ml śmietany kremówki
500 ml waniliowego serka homogenizowanego
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
Mąkę i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy
palcami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je folią i
wkładamy do lodówki na godzinę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy serek waniliowy i miksujemy
do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy
chwilę dokładnie mieszając składniki. Dosładzamy do smaku i wstawiamy do
lodówki na czas tężenia masy.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Schłodzone ciasto zagniatamy kilka razy
podsypując mąką i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Wycinamy z niego okręgi
i wykładamy nimi foremki na babeczki.
Należy pamiętać o nakłuciu ciasta widelcem lub obciążeniu, by nie urosły.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180*C przez około 15-18 minut, aż uzyskają
złoty kolor.
Pilnujemy by ich nie spalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego
ostygnięcia.
Schłodzony i gęstszy krem przekładamy do upieczonych i wystudzonych babeczek.
Możemy to zrobić przy pomocy szprycy lub łyżeczki. Dekorujemy wedle
uznania.
piekne są!!
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z najlepszej cukierni. Pycha! ;)
OdpowiedzUsuń