Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Tort czekoladowo - pomarańczowy

Ostatnią nieobecność spróbuję wynagrodzić kolejnym wypiekiem. 
Tort jest wyjątkowy. Miękkie i wilgotne, bardzo czekoladowe blaty, puszysty krem pomarańczowy a do tego obłędnie gęsta, czekoladowa polewa.
 Cytrusy dodają wspaniałej świeżości i lekkości a z czekoladą tworzą obłędnie pyszny duet.
Polecam.


Składniki (tortownica 20 cm)
250 ml wrzącej wody
2/3 szklanki kakao
około 60 g czekolady np. gorzkiej lub mlecznej
1 i ½ szklanki cukru
około 60 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
3 białka (z jaj rozmiar L lub XL)
½ szklanki śmietany np. 10 lub 12%
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej lub pszennej 
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Krem:200-250 ml śmietanki 30-36% (cześć możemy zastąpić mascarpone)
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego) lub pól na pół z likierem
Polewa:

2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka soku pomarańczowego lub skórki pomarańczowej
Poncz:
50 ml soku z pomarańczy
50 ml bardzo mocnej, czarnej herbaty
50ml likieru pomarańczowego lub innego alkoholu (lub więcej herbaty)


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W małym garnku mieszamy gotującą się wodę razem z kakao do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy połamaną czekoladę i znów mieszamy. Odstawiamy na bok do przestudzeni. 

W dużej misce mieszamy mikserem cukier, masło (rozpuszczone) i ekstrakt waniliowy. Dodajemy stopniowo białka, śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz rozpuszczoną czekoladę, po czym dokładnie łączymy składniki.

Masę możemy podzielić na dwie części i piec jednocześnie lub jedną po drugiej. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 180*C około 25 minut (do suchego patyczka).
Odstawiamy do ostudzenia. 

W misce ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajmy skórkę pomarańczową oraz sok i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

W garnuszku mieszamy wszystkie składniki na polewę do całkowitego rozpuszczenia. 
Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Nasączamy go połową ponczu, rozkładamy krem i przykładamy drugim blatem. Nasączamy resztą ponczu i wylewamy polewę. 
Tort przechowujemy w lodówce.





Słodkie Walentynki 2014 Mascarpone Karnawał 2014 Walentynki - czym TO się je?

9 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity torcik...:-) Uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i pomarańcza to najlepsze co może być! Na pewno torcik wyszedł rewelacyjny!

    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:D bardzo lubię takie połączenia czekolady z pomarańczą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba taki 'niedokonczony' wyglad tortow :) A u mnie niedlugo ostatnie w kolejce urodziny - zapamietuje przepis do wykorzystania!
    :)

    Jest mi bardzo przyjemnie, ze znalazlas czas na udzial w akcji.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również, jestem w nich zupełnie zauroczona i mogłabym piec codziennie, ale niestety nie miałby kto ich zjadać ;)
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. Wygląda bosko, zdjęcia są wyjątkowo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kradne przepis ;) wygląda nieziemsko :)

    Z okazji WALENTYNEK przesyłam wirtualne "<3" :*

    OdpowiedzUsuń

  7. Mnie najbardziej podoba się nie skończone wykończenie. Uwielbiam !!!
    Moc serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń