Strony

sobota, 7 grudnia 2013

Piernikowe ciasto marchewkowe


Wilgotne, odrobinę lepkie od jabłek, idealne dla lubiących bardzo aromatyczne, wyraziste piernikowe smaki. Pełne pysznych bakalii, idealne do zimnej szklanki mleka lub gorącej herbaty, zdrowe i wspaniale pasujące do świątecznej atmosfery. 

Składniki (blacha 25x25 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki otrębów
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
6 jajek
1,5 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki oku jabłkowego (najlepiej 100%)
2 szklanki startej marchwi (u mnie 4-5 sztuki)
1/2 szklanki startych jabłek (3 średniego rozmiaru)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa kremowa:
300 g kremowego serka białego (np. homogenizowanego naturalnego)
2 łyżeczki słodziku/cukru pudru
2 łyżki masła


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około pół godziny. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.

 W osobnej misce mieszamy mokre składniki: jajka, sok jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dokładamy startą marchewkę i jabłko oraz rodzynki  - mieszamy całość.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wygładzamy szpatułką. Pieczemy około 35min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy, najlepiej na kratce z piekarnika. 

W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce serka, a na końcu słodzik. Masę rozsmarowujemy cienką warstwą na cieście.

Smacznego;) 






5 komentarzy:

  1. zapisuję to ciacho! koniecznie muszę wypróbować połączenia ciasta marchewkowego i piernika <3

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie akurat lubie i piernik i marchewkowe ciasta:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe ( oczywiście w umiarze:D ), a w Twojej wersji wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsza wersja piernika ;)

    OdpowiedzUsuń