Wilgotne, odrobinę lepkie od jabłek, idealne dla lubiących bardzo aromatyczne, wyraziste piernikowe smaki. Pełne pysznych bakalii, idealne do zimnej szklanki mleka lub gorącej herbaty, zdrowe i wspaniale pasujące do świątecznej atmosfery.
Składniki (blacha 25x25 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki otrębów
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
6 jajek
1,5 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki oku jabłkowego (najlepiej 100%)
2 szklanki startej marchwi (u mnie 4-5 sztuki)
1/2 szklanki startych jabłek (3 średniego rozmiaru)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa kremowa:
300 g kremowego serka białego (np. homogenizowanego naturalnego)
2 łyżeczki słodziku/cukru pudru
2 łyżki masła
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki otrębów
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
6 jajek
1,5 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki oku jabłkowego (najlepiej 100%)
2 szklanki startej marchwi (u mnie 4-5 sztuki)
1/2 szklanki startych jabłek (3 średniego rozmiaru)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa kremowa:
300 g kremowego serka białego (np. homogenizowanego naturalnego)
2 łyżeczki słodziku/cukru pudru
2 łyżki masła
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około pół godziny. Marchewkę i
jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.
W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę,
otręby, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do
piernika.
W osobnej misce
mieszamy mokre składniki: jajka, sok jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wlewamy
mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dokładamy startą
marchewkę i jabłko oraz rodzynki -
mieszamy całość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i
wygładzamy szpatułką. Pieczemy około 35min lub do tzw. suchego patyczka.
Studzimy, najlepiej na kratce z piekarnika.
W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce serka, a na końcu słodzik. Masę
rozsmarowujemy cienką warstwą na cieście.
zapisuję to ciacho! koniecznie muszę wypróbować połączenia ciasta marchewkowego i piernika <3
OdpowiedzUsuńświetne połączenie akurat lubie i piernik i marchewkowe ciasta:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe ( oczywiście w umiarze:D ), a w Twojej wersji wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że wszystko w umiarze;) Dziękuję.
Usuńnajlepsza wersja piernika ;)
OdpowiedzUsuń