Strony

poniedziałek, 18 listopada 2013

Ryż Pilau


Próbowaliście kiedyś znanego z takeway’u indyjskiego ryżu Pilau? Ci którzy mają to już za sobą mogą porównać sami, ale tym którzy nigdy go nie próbowali, mogę szczerze powiedzieć, że ten jest jeszcze lepszy. Nie pływa w tłuszczu, jest idealnie sypki, aromatyczny i naprawdę łatwy w wykonaniu.

Ryż jest podstawą wielu indyjskich dań, może też być samodzielnym daniem, do którego bardzo pasuje chlebek Naan, a nawet przystawką. Wkrótce na blogu pojawi się więcej indyjskich przepisów, ponieważ głównie one od dłuższego czasu goszczą w mojej kuchni. 

Gorąco polecam, nie tylko osobom, które ryż mogą jeść codziennie w ilościach hurtowych, na każdy sposób, jak ja;)

Składniki (3-4 porcje):
Około 300 g ryżu Basmati
1 łyżka oleju lub masła
1 spora cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane w plasterki)
kawałeczek świeżego imbiru (posiekanego) 
2 strączki kardamonu
6 goździków
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
2 liście laurowe
1 laska cynamonu (przełamana wzdłuż)  - ewentualnie 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku
¾ łyżeczki nasion kminku (podprażonych na patelni i zgniecionych np. w moździerzu)
¾ łyżeczki nasion czarnuszki (podprażonych na patelni i zgniecionych np. w moździerzu)
około 2 zielone chili (posiekane w „plasterki”) – ilość w zależności jakiej użyjecie papryczki i stopnia ostrości jaki lubicie
Kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 szczypty suszonego)
mała szczypta szafranu - opcjonalnie
1 gwiazdka anyżu - opcjonalnie
1 łyżeczka czerwonego chili (w proszku lub płatkach) – opcjonalnie
Świeża kolendra do podania

Wedle naszych upodobań przepis możemy modyfikować poprzez różne dodatki (np. rodzynki oraz inne suszone owoce, orzechy, warzywa). Wkrótce dodam dokładne przepisy.


Ryż płuczemy na sicie(lub garnku) do momentu, aż woda będzie czysta.  
Olej rozgrzewamy na dużej patelni z pokrywką(ewentualnie garnku z dużym dnem). Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili chili, czosnek i imbir. Smażymy do momentu aż cebula zmięknie. 

Dodajemy wszystkie przyprawy oraz zioła i gotujemy 1-2 minuty. 
Dorzucamy ryż, całość dokładnie mieszamy. Dolewamy około 600-700 ml wrzącej wody, doprowadzamy do wrzenia, patelnie przykrywamy, danie dusimy na najmniejszej mocy palnika około  12-15 minut, do miękkości i zredukowania wody. 
Po wyłączeniu kuchenki, ryż zostawiamy na około 5 minut – czekamy aż lekko się odparuje.
Po upływie 5 minut napowietrzamy ryż widelcem, dzięki czemu będzie pyszne i puszyste (nakłuwamy-lekko mieszamy widelcem).


Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą. 

Smacznego! 

Szafranowa kulinaria

5 komentarzy: