Klasyczny tort orzechowo - kawowy, w lżejszej wersji.
Krem maślany zastąpiłam tym ze śmietanki
i czekolady, a biszkoptowe spody są lekkie i puszyste. Charakteru dodaje duża
ilość likieru wiśniowego oraz pijane wiśnie z babcinej nalewki.
Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i tworzą najlepszy tort jaki
jadłam. Nie jest za słodki, dosyć alkoholowy, posmakuje wszystkim, którzy lubią
taki typ tortów.
Krem kawowy musimy przygotować w dzień poprzedzający
pieczenie tortu.
Składniki (średnica
23cm):
Krem kawowy:
600 ml śmietany 36%
260 g białej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
4-5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Około 400-500g wiśni z nalewki (lub świeżych/mrożonych namoczonych w
wódce/spirytusie i następnie odsączonych)
Biszkopt orzechowy:
300 g mąki orzechowej (lub zmielonych orzechów laskowych, podprażonych i obranych)
200 g mąki pszennej, przesianej
310 g drobnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
¼ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu np. z wanilii (opcjonalnie)
Poncz:
około 100ml wody/mocnej herbaty
200ml likieru wiśniowego/wiśniówki
Śmietanę przelewamy do garnuszka, dodajemy posiekaną
czekoladę i kawę. Podgrzewamy, aż czekolada i kawa się rozpuści i powstanie
gładka masa. Przykrywamy folią spożywczą, studzimy i wkładamy na noc do
lodówki.
Przed wykonaniem tortu masę wyjmujemy z lodówki, ubijamy do momentu powstania
gęstego kremu (jak bita śmietana). Przechowujemy w lodówce.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieszczamy mąkę orzechową (lub orzechy), mąkę pszenną, ¼ szklanki
cukru, kawę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do wymieszania składników
lub do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone.
W misce ucieramy żółtka z ½ szklanki cukru na gęstą, jasną.
Dodajemy ¼ szklanki zimnej wody i ekstrakt. Miksujemy, dodajemy mąkę z
orzechami i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy
resztę cukru (1/2 szklanki) i miksujemy.
Białka dodajemy stopniowo do masy z żółtkami i mieszamy szpatułką.
1. Dno 3 form wykładamy papierem do pieczenia.
Rozdzielamy masę biszkoptowo – orzechową na 3 części, rozkładamy w formach i
wyrównujemy.
2. Jeśli posiadamy jedną taką blachę, blaty
pieczemy jeden po drugim.
Pieczemy w temperaturze 175*C przez około 20 min, do tzw.
suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy.
Pierwszy blat namaczamy 1/3 ponczu, rozsmarowujemy 1/3 (około
190ml)kremu i wyrównujemy.
Kładziemy drugi blat ciasta, smarujemy ½ ponczu, wykładamy ½ kremu (około 190ml)
Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, namaczamy pozostałym ponczem, na wierzch
oraz boki rozsmarowujemy resztą kremem.
Dekorujemy według uznania.
Tort był wykonany dla Babci, na urodziny, wiecznie osiemnaste;)
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńTaki mocno alkoholowy to na osiemnastkę w sam raz :)
Tak:D Dodam jeszcze, że stężenie alkoholu nie pozwoliło mu zamarznąć w zamrażarce;)
Usuńjaki piękny! i na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńa czym by można było zastąpić alkohol???
OdpowiedzUsuńAlkohol absolutnie nie jest konieczny. Dzięki niemu jest jednak odrobinę "lżejszy", mniej słodki.
OdpowiedzUsuńLecz nasączyć możemy go również mocną herbatą i wcale nie będzie gorszy.
Jeśli chodzi o alkohol do wiśni, możemy go po prostu pominąć. Dodać świeże, z zalewy lub mrożone(wcześniej osuszone na ręczniku papierowym).
Pozdrawiam ;)