Lekki i kolorowy tort kokosowy z kremową warstwą karmelową oraz wyczuwalnym likierem kokosowym, przełamany kwaskowatą warstwą owoców. Tort powstał ze smaków, które akurat za mną "chodziły" i efekt był wyjątkowo pozytywny.
Jest bardzo efektowny i łatwy w wykonaniu.
Jest bardzo efektowny i łatwy w wykonaniu.
Gorąco polecam na wszelkie okazje :)
Składniki (tortownica 22cm):
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
85g mąki ziemniaczanej
4-5łyżki wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina barwnika jeśli używamy
Krem Kokosowy:
300ml śmietany 36%
500g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
¾ szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego lub rumu
Krem karmelowy:
160ml śmietany 36%
200g karmelu z puszki (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
Warstwa Wiśniowa:
około 300-400g wiśni (lub innych owoców) – u mnie mrożone
Cukier – do smaku
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
Poncz: (proporcje według uznania)
około 200ml likieru/rumu
około 100ml wody
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
85g mąki ziemniaczanej
4-5łyżki wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina barwnika jeśli używamy
Krem Kokosowy:
300ml śmietany 36%
500g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
¾ szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego lub rumu
Krem karmelowy:
160ml śmietany 36%
200g karmelu z puszki (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
Warstwa Wiśniowa:
około 300-400g wiśni (lub innych owoców) – u mnie mrożone
Cukier – do smaku
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
Poncz: (proporcje według uznania)
około 200ml likieru/rumu
około 100ml wody
Biszkopt
Piekarnik nagrzewamy
do 170*C.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier,
dalej ubijając. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki mieszamy,
przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. Składniki łączymy na bardzo
wolnych obrotach miksera lub szpatułką.
Dno tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia.
1.
Możemy upiec
jeden biszkopt, około 60min - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto
wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy w formie na podłogę z wysokości około 60cm i
odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt dzielimy na 5 blatów.
2.
Możemy też upiec 2 biszkopty – ja tak zrobiłam.
Masę dzielimy na 2 części, jedna z nich ma być nieco większa. Lub leż warzymy
całą masę, dzielimy na 5 części i robimy to dokładnie;) Pieczemy biszkopty
około 25min każdy, najlepiej do suchego patyczka. Każdy z biszkoptów opuszczamy
na podłogę z wysokości 60cm, studzimy i dzielimy: mniejszy na 2 części, a
większy na 3.
Warstwa wiśniowa:
Zamrożone owoce podgrzewamy w garnuszku. Do rozmrożonych lub świeżych owoców
wsypujemy cukier i gotujemy chwilę (do rozpuszczenia cukru). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odstawiamy do
ostudzenia. Przestudzone owoce przekładamy do lodówki/zamrażarki i czekamy aż
zgęstnieje, tak by powstała lekka galaretka. Sok z owoców nie powinien zbytnio
wsiąknąć w biszkopt.
Krem kokosowy
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy
cukier puder , alkohol i wiórki kokosowe, łączymy składniki.
Krem karmelowy
Śmietanę ubijamy, dodajemy karmel i dokładnie miksujemy do połączenia
składników.
Pierwszy blat nasączamy 1/5 ponczu, rozkładamy 1/3 kremu
kokosowego.
Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy ¼ ponczu, rozkładamy stężone owoce.
Układamy kolejny blat, nasączamy 1/3 ponczu, rozkładamy masę karmelową.
Na kolejny nasączony blat ½ ponczu rozkładamy ½ masy kokosowej, ostatni blat
nasączamy resztą ponczu. Boki oraz wierzch tortu smarujemy resztą masy
kokosowej.
Tort przechowujemy w lodówce.
Do dekoracji użyłam róż, które wykonałam z masy cukrowej
(Jeśli będą zainteresowani, dodam przepisJ
) Możemy tez użyć wiórków kokosowych ( suszonych, lub ze świeżego kokosa) lub
innej dekoracji.
Smacznego;)
O łał! Jakbym coś takiego zrobiła to już nikt by nie powiedział, że słabo piekę! Szkoda, że nie jestem uzdolniona kulinarnie. Będę zaglądać, może , któregoś dnia się przełamię przy czymś łatwym :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrening czyni mistrza ;) A tort wcale nie taki trudny, w przeciągu kilku następnych dni pojawią się przepisy na jeszcze lepsze i wcale nie trudniejsze, zapraszam;)
UsuńWygląda cudnie. Karmelowa warstwa podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubie torty z kokosem i jeszcze karmel!Szczyt szczescia!
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić przepis na taką masę cukrową? Za dwa tygodnie córka ma urodziny i chce taki tort żebym zrobiła.
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić przepis na taką masę cukrową? Za dwa tygodnie córka ma urodziny i chce taki tort żebym zrobiła.
OdpowiedzUsuń