niedziela, 7 lipca 2013

Penne Truskawkowo - Waniliowe


Błyskawiczny, a oryginalny i obłędnie pyszny, idealny na gorące, letnie dni obiad. 

Podany na makaronie, gęsty, mocno truskawkowy mus z dodatkiem aromatycznej wanilii, przełamany odrobiną lekkiego jogurtu – prawdziwa gratka dla fanów żywych, owocowych smaków.

Mus możemy również wykorzystać do wszelkiego rodzajów deserów lub delektować się jego smakiem z pucharka lub szklanki ;) 

Kto się skusi ? ;)

Składniki (2 porcje):

około 80 g makaronu (w zależności od preferowanych porcji)
350 g truskawek
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ łyżeczki aromatu lub ziarenek wanilii
Cukier lub słodzik  – do smaku
około 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Umyte truskawki bez szypułek blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy oraz aromat/ziarenka wanilii i miksujemy chwilę. Sos dosładzamy do smaku.

Makaron możemy podać zmieszany z sosem oraz jogurtem/śmietaną lub „warstwowo” – tak jak na zdjęciu. Zapewniam, że w obu wersjach wyjdzie pysznie ;)


Smacznego!




Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami Dla ochłody    Zielnik Kuchenny 2013  Dietetyczne słodkości

6 komentarzy :

  1. Genialne, u mnie w domu raczej się je ryż z truskawkami, chyba muszę to coś z tym zrobić....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam problem, bo mój brzdąc nie jada obiadów na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) ale ja wolę takie rzeczy an śniadanie a nie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ! :) Ale mam na taki makaron ochotę ! :)

    Organizuję akcję "Jedź powoli, czas nie goni". Zapraszam do przyłączenia się :) Więcej info u mnie na blogu :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad idealny na upalny dzień :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/miodowe-skrzydelka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly