Strony

sobota, 14 maja 2016

Sernikobrownie z wiśniami


Wilgotne brownie w połączeniu z sernikiem i pysznymi, soczystymi wiśniami. Ciasto jest kremowe, bardzo bogate w smaku, to jak trzy desery w jednym :) Waniliowa masa serowa jest delikatna, świetnie komponuje się z gęstym, mocno czekoladowym spodem brownie.  Jego wykonanie nie jest trudne, lecz musicie przygotować trzy części ciasta. Smakuje wyjątkowo, polecam :)



Składniki – forma 24x24
Ciasto brownie: 
120 g mąki pełnoziarnistej 
150 g cukru
¼ łyżeczki soli 
½ łyżeczki sody 
¾ łyżeczki proszku do pieczenia 
60 g ciemnego kakao
¾ szklanki jogurtu greckiego (około 213 g)
2 małe jajka 
4,5 łyżki mleka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Masa serowa: 
400 g sera
200 g jogurtu greckiego
2 jajka 
75 g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
25 g budyniu waniliowego + mleko 
Masa wiśniowa: 
250 g wiśni mrożonych lub z zalewy 
300 g dżemu wiśniowego Orzech
4 łyżki cukru – do smaku 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem. 

Wiśnie z zalewy(plus około 150 ml płynu) lub mrożone podgrzewamy w garnku na średnim gazie. Kiedy płyn z owoców zacznie wrzeć dodajemy cukier, chwilę mieszamy do jego rozpuszczenia. Jeśli z mrożonych owoców wydobędzie się więcej płynu niż 150 ml należy go odlać. 
Dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. 

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – na 25 g proszku budyniowego potrzebujemy około 340 ml mleka. Wedle gustu gotujące mleko możecie dosłodzić. Studzimy do temperatury letniej/pokojowej.
Twaróg ucieramy z cukrem i jajkami, po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy jogurt, ekstrakt z wanilii i stopniowo, łyżka po łyżce przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na spód brownie.
W mniejszej misce mieszamy składniki mokre – np. trzepaczką. Mokre składniki dodajemy do suchych – mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, jak najkrócej, lecz do dokładnego połączenia się składników. 

Przygotowaną masę brownie wylewamy do przygotowanej formy, na nią masę serową. Następnie całość przykrywamy przygotowaną konfiturą z wiśni. 

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180*C, a następnie 20-25 minut w 170*C, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodówce. Smacznego. 









20 komentarzy:

  1. Wbijam do Ciebie na kawę z ciastem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że na pełnoziarnistej mące :) pyszne wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od niedawna toleruję serniki, nawet zaczynają mi smakować i taki z brownie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, jak to pięknie wygląda, aż żal zjeść! :O

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm *.* Wygląda cudnie!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda ale na razie mogę tylko pooglądać zdjęcia i wypić kolejną szklankę filtrowanej wody - jestem na diecie :( zainwestowałam w porządny filtr molekularny do wody , zdrowo się odżywiam a takie słodkości to dopiero za jakiś czas zjem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Widzę, że trafiłam na fajny blog i również fajne przepisy, obserwuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie i zapewne rozpływa się w ustach. Zapraszam do siebie : http://helphystyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego deserku jeszcze nie jadłam :) Super

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ apetyczne!! Muszę się przekonać jak smakuje! :D
    https://hemero-hemero.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiśnia powinna świetnie tu przełamać słodycz. Super przepis. W kuchni także przydadzą się wam propozycje od https://hefra.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja robię brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to również staram się do niego dodać jakiś świeżych owoców. Wtedy smak takiego czekoladowego ciasta w połączeniu np. z wiśniami to pyszność dla mojego podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada przepysznie! Zawsze zaluje, ze sama nie potrafie piec. Dobrze, ze ciasta i torty moge zamawiac z https://e-torty.pl/. Jest to mega fajna opcja, dzieki czemu moge zaoszczedzic sporo czasu i miec wszystko swieze i na czas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej :) Potrzebujesz schudnąć sporo ? Sama miałam problem, ważyłam o jakieś 30kg za dużo...
    Udało mi się schudnąć około 35 kg ... Jak to zrobiłam ? Skorzystałam z tego bloga:

    https://dietalux.wordpress.com/

    Warto zajrzeć, może komuś jeszcze pomoże :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja polecam portal Workout Athletes w tej kwestii:
    https://workoutathletes.com/forum :)

    OdpowiedzUsuń