Strony

wtorek, 17 listopada 2015

Marmurek pomarańczowo czekoladowy


Ciasto marmurkowe piecze się u mnie w domu dosyć rzadko, lecz po tym wypieku wszystko w tym temacie się zmieni. Wspaniały złoty kolor jasnego ciasta przepleciony zawijasami z ciastem czekoladowym. 
Przepis jest dosyć prosty. Podstawą jest ciasto waniliowe, następnie jego część mieszamy z kakao. Nadajemy części ciasta aromatu pomarańczowego, potem już tylko na zmianę umieszczamy masy w blasze i lekko mieszamy widelcem. Proste, prawda? :)
Ciasto jest aksamitnie gładkie, maślane, bogate w smaku. Wilgotne, lecz nie za ciężkie. Uważajcie jedynie by go nie przepiec – pod koniec czasu pieczenia często sprawdzajcie jego konsystencje patyczkiem. 


Składniki : forma 14x35 cm 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 
200 g masła
3 ¼ szklanki mąki (503 g) 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 ½ szklanki cukru (330 g) 
szczypta soli
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
1 ¼ szklanki maślanki 
¼ szklanki + 1 łyżka ciemnego kakao (+ ¼ szklanki + 1 łyżka ciepłej wody) 
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy 
skórka otarta z 1 ½ pomarańczy 
odrobina pomarańczowego barwnika – opcjonalnie 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem. 

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. 

W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, do otrzymania jasnej i puszystej masy, około 5 minut. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie wanilię. Dokładnie mieszamy składniki, w razie konieczności zbieramy masę ze ścianek miski. 
Dodajemy mieszankę z mąką w dwóch partiach, pomiędzy nimi wlewamy maślankę. Dokładnie, na średnich obrotach miksujemy składniki. 
Przekładamy do drugiej miski około 1/3 powstałego ciasta. 

W miseczce mieszamy kakao z ¼ szklanki + 1 łyżką gotującej się wody. Dokładnie mieszamy, rozcierając wszelkie grudki. Powstanie gęsta, kakaowa masa, którą następnie mieszamy z odłożonym ciastem waniliowym. 

Do ciasta waniliowego dodajemy z  kolei skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt z pomarańczy. Jeśli chcemy uzyskać wyraźny pomarańczowy kolor należy dodać odrobinę barwnika. 
Powstałe masy przekładamy do przygotowanej formy. Łyżka po łyżce, na zmianę ciasto czekoladowe i pomarańczowe. Na koniec przy pomocy noża lekko mieszamy ciasto tworząc w środku zawijasy. 

Pieczemy około 60 minut, w połowie odwracając formę drugą stroną do tyłu piekarnika. Na cieście może powstać pęknięcie, nie przejmujcie się tym. Często sprawdzajcie patyczkiem stopień jego upieczenia, w razie potrzeby skracając lub wydłużając czas pieczenia. 
Następnie blachę wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy z niej ciasto i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. 
Ciasto możemy schować do pojemnika lub zawinąć ściereczką i przechowywać w temperaturze pokojowej do kilku dni.








Jesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. mniaaaam

    Zapraszam na moj nowy blog, prosze o wsparcie:)
    https://sprinkleoficingsugar.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaaam

    Zapraszam na moj nowy blog, prosze o wsparcie:)
    https://sprinkleoficingsugar.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jeśli smakuje tak jak wygląda to wpraszam się na herbatę!

    OdpowiedzUsuń