Strony

piątek, 13 listopada 2015

Drożdżowe zawijasy pomarańczowe z cynamonem


Drożdżowe paluchy ze wspaniałym aromatem słodkiej pomarańczy, miodu i cynamonu. Ciasto jest mięciutkie, ze skórką na zewnątrz. Tuż po upieczeniu smarujemy je mieszanką z miodem dzięki czemu pięknie błyszczą, a następnie polewamy lekko pomarańczowym lukrem. Najlepiej smakują lekko ciepłe, smacznego. 


Składniki - około 15 sztuk 
½ szklanki mleka 
55 g rozpuszczonego masła 
¼ szklanki cukru 
8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych) 
¼ szklanki ciepłej wody 
½ szklanki soku pomarańczowego 
1 duże jajko
¾ łyżeczki soli 
3 ½ - 4 ¼ szklanki mąki pszennej 
Nadzienie: 
2 łyżki miękkiego masła 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki cynamonu 
skórka otarta z jednej pomarańczy 
Lukier: 
½ szklanki cukru pudru 
około 1,5 łyżki soku pomarańczowego 
szczypta cynamonu 
Ponadto: 
2 łyżki miodu
50 ml soku pomarańczowego 


Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub małym garnuszku. Dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po chwili płyn powinien się zacząć lekko pienić. 
3 szklanki mąki umieszczamy w misie, dodajemy resztę składników -  mieszankę z mlekiem, sok pomarańczowy, jajko, sól, ciepłą wodę i rozpuszczone masło. Składniki powoli zagniatamy – ręcznie lub hakiem miksera. Powoli dosypujemy mąki, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek miski i bez trudu uformujemy je w kule. 
Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

Blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Blat lub matę silikonową oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt około 30 x 40cm. 
W miseczce mieszamy składniki nadzienia i rozprowadzamy je pędzelkiem lub łopatką na cieście. 

Ciasto składamy na pół – tak jak książkę i tniemy na paski około 2 cm. 
Obie części każdego paska oplatamy wokół siebie zaczynając od złączonej strony. 
Zawijasy odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. 
Pieczemy w 180*C przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. 
Tuż po wyjęciu z pieca zawijasy smarujemy mieszanką z rozpuszczonego miodu i soku pomarańczowego

Składniki na lukier dokładnie mieszamy. Smarujemy nim wypieki po lekkim przestudzeniu, by lukier nie spłyną. Smacznego.   








Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Mogę poprosić z dostawą na Mazury? :D PYSZNE!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na nie patrzę, to mi się dzieciństwo przypomina... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam i są przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo aromatyczne połączenie cynamonu z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń