Strony

środa, 7 października 2015

Murzynek klasyczny


Przedstawiam Wam dziś najprostszy, klasyczny i sprawdzony przepis na wszystkim nam znanego murzynka. Ciasto rozpływa się w ustach, jest wspaniałe - mięciutkie, mocno czekoladowe, z wyczuwalnym maślanym aromatem. 
Przepis możecie dowolnie modyfikować - przełożyć konfiturą, posypać cukrem pudrem, dodać korzenne przyprawy czy suszone owoce lub orzechy. Jedno się nie zmienia - najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka.


Składniki - mała keksówka 
200 g  masła
1/2 szklanki mleka
3 czubate łyżki prawdziwego kakao
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy mleko, cukier i na końcu kakao. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i rozbijając grudki kakao. 

Jeśli chcemy by nasz murzynek miał polewę na wierzchu odlewamy pół szklanki masy, a resztę studzimy. 
Jeśli rezygnujemy z polewy dodajemy do masy 1,5 łyżki mąki więcej. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem (Jeśli używamy metalowej)

Do ostudzonej masy dodajemy resztę składników tj. mąkę, jajka, proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem - powstała masa będzie bardziej rzadka niż gęsta. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180*C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.  





Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Jesienne słodkości! Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

2 komentarze: