Strony

niedziela, 4 października 2015

Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami


Wspaniałe ciasto czekoladowe pełne  migdałowego aromatu Amaretto i słodkich gruszek. Wszyscy miłośnicy czekolady i gruszek powinni być w pełni usatysfakcjonowani - wilgotne i miękkie, bogato z aromatyzowane ciasto, gruszki o lekkim waniliowym zapachu i błyszcząca, gęsta polewa z czekolady. To ciasto to prawdziwa bomba, najlepiej smakuje z dobrą gorzką herbatą lub mlekiem!  


Składniki – tortownica 22 cm 
Gruszki:
5 dużych gruszek
750 ml wody
150 g cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 
Ciasto czekoladowe:
150 g gorzkiej czekolady (70%)
50 ml amaretto
120 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki pszennej 
1 łyżka gorzkiego kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli 
Polewa czekoladowa: 
100 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany kremówki 
25 ml amaretto


W garnku, doprowadzamy do wrzenia wodę, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. 
Trzymając za ogonek obieramy gruszki, od spodu wyjmujemy łyżeczką lub nożykiem gniazdo i ścinamy gruszkę tak by równo stała – nie usuwamy ogonka. 
Gruszki zanurzamy w syropie i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem. 

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem alkoholu. 

Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszysty krem. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo jajka, następnie rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszamy składniki. 
Na koniec dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie łączymy składniki, ciasto wlewamy do formy. 
Gruszki odsączamy z syropu, umieszczamy je w cieście wciskając do samego dna. 

Ciasto pieczemy w 180*C przez około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremówką, na końcu dodajemy amaretto. Gotową polewę rozprowadzamy na przestudzonym cieście. 






Jesienne słodkości! Jesienne Superfoods

4 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie, a po przekroju jeszcze lepiej :)
    Zapraszam bardzo serdecznie do mnie :
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe zdjęcia!!! obśliniłam sie na widok tego ciacha i tej polewy... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, och kusisz. Właśnie dostałam śliniotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, to ciasto wygląda po prostu obłędnie! :)
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń