Strony

czwartek, 2 lipca 2015

Rolada cytrynowa z malinami


Pyszna, lekka, biszkoptowa rolada, która dzięki kwaśnemu smaku cytryny zyskuje o wiele więcej niż można byłoby się spodziewać. Jeśli jesteście fanami cytrynowych wypieków to ciasto jest zdecydowanie dla Was, a jest tak pyszne, że i bliscy się skuszą. 
Maliny w połączeniu z cytryną, biszkoptem i lekkim kremem z dodatkiem lemon curdu tworzą smaczne, delikatne ciasto, nie za słodkie, nie zapychające, idealne na lato.



Składniki 
Ciasto
4 jajka 
175 g cukru 
160 g mąki pszennej 
4 łyżki zimnej wody 
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
Krem 
250 g gęstego jogurtu lub kremowego serka
75 ml śmietany kremówki 
100 g cukru pudru + 3 łyżki do posypania na wierzch
sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
200 g lemon curdu (np z TEGO przepisu - polecam przygotowanie 1/2 porcji )
200 g malin – do środka i dekoracji 




Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Żółtka ucieramy z cukrami i wodą na kremową, puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i dobrze mieszamy. Ostrożnie i delikatnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki szpatułką. 
Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki.


Ciasto wylewamy na blachę, rozkładamy równomiernie i pieczemy 12-15 w temperaturze 180*C, do tzw. suchego patyczka.

Na duży ręcznik papierowy, bądź ściereczkę wysypujemy równomiernie odrobinę cukru pudru. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostrożnie przekładamy biszkopt na ściereczkę – do góry nogami blachą. Zdejmujemy pergamin, a ciasto delikatnie zawijamy w rulon ze ściereczką, tak by nie przykleiło się do siebie. 


Kremówkę ubijamy na sztywną masę. 
W oddzielnej misce mieszamy serek, cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy kremówkę i mieszamy do połączenia składników. 

Upieczoną roladę rozwijamy i smarujemy równomiernie lemon curdem. Na wierzch rozsmarowujemy krem, zostawiając kilka centymetrów na końcu dłuższego boku, tak by nie wypływał po zawinięciu.


Wzdłuż drugiego, dłuższego boku układamy kolejno, jedna za drugą maliny. Z tej strony rozpoczynamy delikatnie zwijać roladę, podtrzymując ciasto na całej długości, by się nie połamało.

Ciasto przekładamy na paterę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 
Następnie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. 





4 komentarze:

  1. maliny<3 pychotka! nie jadłam takie rolady zawsze robię z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglaa ta tarta. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak bym chciała siegniąć po jedną porcję tej rolady, ale, niestety, się nie da :)...

    OdpowiedzUsuń