Strony

sobota, 27 czerwca 2015

Tort bezowy z truskawkami


Idealny na lato, lekki, pyszny i wspaniale się prezentujący. Chrupiące bezy mają miękkie wnętrze, krem jest bardzo delikatny, o lekko cytrynowej nucie, natomiast owoce najlepiej sezonowe, lekko kwaskowate by przełamały słodycz.  Polecam!



Składniki – forma 30 cm
9 białek
375 g cukru 
3-4 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Krem:
500 ml serka mascarpone 
400 ml gęstej kremówki 30%
350 ml jogurtu greckiego 
1 łyżeczka aromatu cytrynowego 
skórka otarta z 1 małej cytryny 
cukier puder do smaku 
2-3 łyżeczki agar agar/żelatyny 
Dodatkowo:
¾ kg truskawek
150 g płatków migdałów





Piekarnik nagrzewamy do 140*C. 
Z papieru do pieczenia wycinamy 3 koło o średnicy 30cm. 

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale miksując. Na końcu delikatnie wmieszać  mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Masę równomiernie rozkłądamy na wyciętych kołach. Pieczemy przez 60 minut w 140*C. 
Następnie wyłączamy piekarnik, a drzwiczki lekko uchylamy – studzimy tak przez całą noc. 


Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz jogurt grecki. Dokładnie wymieszany krem słodzimy cukrem pudrem do smaku, dodajemy aromat i skórkę z cytryny. 
Na koniec dodajemy przygotowany agar agar, bądź żelatynę – przestudzone. Dla uniknięcia powstawania grudek możemy dodać najpierw kilka łyżek kremu do agaru/żelatyny, wymieszać, a następnie wlać do całości kremu. Dokładnie miksujemy. Krem chowamy do lodówki. 

Przed podaniem umieszczamy pierwszy blat na paterze. Równomiernie rozkładamy 1/3 kremu i układamy truskawki przecięte na pół. Czynność powtarzamy aż do ostatniego blatu. 
Tort chowamy do lodówki.



Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do zrumienienia, stale mieszając. Kiedy wystygną posypujemy nimi tort. 

Ciasto, aż do samego podania przechowujemy w lodówce.







1 komentarz: