Strony

piątek, 22 maja 2015

Serniczki z malinami na spodzie oreo


Małych słodkości ciąg dalszy. Wspaniały, kruchy spód z ciasteczek oreo, a na nim pyszna masa serowa. Deser nie jest zbyt słodki, jednak kwaskowate owoce są tak zwaną wisienką na torcie. Możecie użyć jakichkolwiek owoców chcecie, w zależności również od sezonu.



Składniki – 12 sztuk 
15 ciasteczek oreo 
30 g masła, miękkiego 
Masa serowa: 
250 g twarogu 
100g serka śmietankowego
3 jajka
150 g cukru 
20 ml soku z cytryny 
150 g cukru 
1 paczka cukru waniliowego
10 ml soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo: 
10 ml soku z cytryny
20g cukru pudru
200 g malin




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Ciastka wraz z masłem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji kruszonki. 
Masą wykładamy papilotki, przyciskając ciastka do dna np. łyżką. 
Pieczemy w 180*C przez 5 minut.

Maliny myjemy, odkładamy garść do dekoracji.

Ser mieszamy przy pomocy miksera wraz z serkiem śmietankowym i sokiem z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy oba cukry, stale miksując. 
Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii oraz pojedynczo jajka – miksując masę po każdym.


Na ciasteczkowym spodzie każdej muffinki kładziemy małą łyżkę masy serowej. Następnie kładziemy po 3-4 maliny do każdej i pokrywamy resztą masy.  

Pieczemy w temperaturze 180*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia na kratkę.


10 ml soku z cytryny mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem smarujemy każdą z muffinek i dekorujemy maliną. 




3 komentarze:

  1. Ale one cudnie wyglądają ;) Zabieram przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega smacznie to wygląda :) co prawda nie dla mnie, ale zachował przepis na wypadek, jakby chłopak chciał jakieś słodkie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń