Te puszyste, zdrowe placuszki dyniowe przyrządzone zostały z dodatkiem płatków owsianych i aromatycznych, rozgrzewających przypraw. Idealnie wpasowują się w scenerie jesienną. Jako dodatki wspaniale komponują się z orzechami, syropem klonowym lub domową konfiturą. Jest to zdecydowanie mój przepis na jedno z najlepszych śniadań, kto odmawia pancakes?;)
Składniki – 7/8 średnich sztuk
¾ szklanki puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
½ szklanki maślanki/kefiru/mleka
2 łyżki miodu, lub inny słodzik do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka lub 3 białka
1 szklanka mąki owsianej
½ łyżeczki cynamonu, imbiru, sody, proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z przyprawami, żółtkami, maślanką oraz miodem.
Ubite białka dodajemy do mąki, delikatnie łącząc składniki. Na końcu dodajemy puree z dyni, mieszamy do połączenia składników.
Pancakes smażymy najlepiej na teflonowej patelni - bez tłuszczu. Możemy również smażyć z dodatkiem masła na normalnej patelni.
Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na złoty kolor - by w środku były gotowe, a z zewnątrz się nie spaliły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego.
zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńale mają piękny kolor! cudo ;)
OdpowiedzUsuń